Sveže

V Odrancih župana Črenšovcev pretepli do nezavesti

V gostilni v Odrancih Romi napadli župana občine Črenšovci Antona Törnarja. Hudo so ga poškodovali, mu izbili več zob, ranili so tudi njegovega prijatelja.

Pred kratkim so mediji poročali o tem, da je na Dolenjskem 18-letni Rom napadel župana občine Škocjan Jožeta Kaplerja, zdaj pa se je nekaj podobnega zgodilo na drugem koncu Slovenije. Najmanj trije ali štirje Romi so namreč grobo pretepli in poškodovali Antona Törnarja, župana občine Črenšovci. Napad je osrednja tema pogovorov v občini Črenšovci ter sosednji občini Odranci, kjer se je zgodil. Toda za medije se ljudje bojijo izpostavljati, zanimivo je tudi, da policija prav tako molči. Zato pa je o tem, kaj se je dogajalo v nedeljo, 13. novembra, okoli 21. ure v priljubljenem gostišču Gaj ob Petrolovem bencinskem servisu na izhodu iz Odrancev proti Črenšovcem, spregovoril 55-letni župan Törnar, ki je zaradi poškodb na bolniškem dopustu, popraviti mu morajo še zobovje. Najprej je poudaril, da mu je žal, ker je bil v brezumnem napadu pretepen tudi njegov prijatelj Stanislav Hozjan, ki so se ga lotili s pestmi in brcami.

“Kdor pokliče policijo, ga ubijem!”

“S prijateljem sva šla na pijačo in sva bila v družbi zaposlenih v gostilni in na bencinskem servisu. Na drugi strani točilnega pulta je bilo nekaj gostov, a se zanje nismo preveč zmenili. Nenadoma je pristopil eden iz tiste družbe in me brez kakršnega koli razloga tako udaril po čeljusti, da sem izgubil nekaj zob. Videl sem samo zvezde, kaj se je dogajalo zatem, se ne spominjam, saj sem postal omotičen. Sem pa čutil nove udarce po različnih delih telesa. Hudo poškodovan sem šel po zdravniško pomoč. Imam kar veliko šivov, trenutno pa mi popravljajo zobe,” nam je včeraj po telefonu iz bolnišnice razlagal župan Törnar. Povedal je, da sta se s prijateljem rešila šele, ko so prišli policisti, ki jim zaupa in verjame, da so si po zaslišanju prič ter tudi napadalcev ustvarili pravo sliko surovega obračuna. Vseh napadalcev se ne spominja, saj naj bi za trenutek celo izgubil zavest, a glavni naj bi bil B. L. iz Kamencev.

Kot smo neuradno izvedeli, je oseba, ki je poklicala na pomoč policijo, to storila iz sanitarij, ker naj bi eden iz četverice napadalcev v gostilni zagrozil: “Kdor pokliče policijo, ga ubijem!” Policisti so po klicu v Gaj prispeli dokaj hitro in pred novimi udarci rešili oba napadena. Neuradno smo še izvedeli, da je napadalec, ki je s svojo skupino pil na drugi strani točilnega pulta, županu siknil nekaj v zvezi z denarjem, vendar se izzvani Törnar na provokacije ni odzval.

Kamenci molčijo kot grob

Obiskali smo tudi naselje Kamenci, od koder naj bi bili napadalci. Večina stanovalcev se je zavila v molk, od redkih, ki so že kaj spregovorili, pa smo slišali le, da se to najbrž ni zgodilo, saj bi drugače kaj vedeli … Očitno se vsi bojijo, saj je tudi Mery Horvat, romska predstavnica v občinskem svetu občine Črenšovci, izjavila, da o domnevnem napadu ničesar ne ve. Dodala je, da se bodo na seji občinskega sveta že pogovorili o tem, če se je pretep dejansko zgodil. Kot je potrdil tudi poškodovani župan Törnar, bodo o zadevi razpravljali na odboru za romske zadeve ter na še nekaterih komisijah, vsekakor pa bo o zadevi podrobno obvestil tudi člane občinskega sveta. Prepričan je, da bodo policija, tožilstvo in sodišče opravili svoje delo, glede odškodnine pa se bo še posvetoval.

“To je očitno zahvala za vse, kar sem v 22 letih županovanja (vse od nastanka občine leta 1994, op. p) naredil za romsko skupnost in njihovo naselje Kamenci! Zdaj se mi to vrača kot bumerang,” je še povedal župan Törnar, ki je razočaran in užaljen. Pravi, da ni ranjen le po glavi in drugih delih telesa, temveč tudi v srce. Občani so prestrašeni in zgroženi, nihče se ne želi izpostaviti, saj se bojijo za svojo varnost in varnost svojih družin, a so prepričani, da tovrstna dejanja predvsem škodujejo Romom samim. Jasno je namreč, da so napadalci črenšovskega župana in njegovega prijatelja naredili medvedjo uslugo svoji skupnosti. Domačini iz Črenšovcev, Odrancev in sosednjih naselij pa se sprašujejo, v čigavem interesu je, da se takšno kaznivo dejanje pomete pod preprogo.