Ostalo

V Ljubljani zaživel Prekmurski trg

Predvčerajšnjim je v Ljubljani zaživel Prekmurski trg. Slednjega so odprli predvčerajšnjim, v sklopu 100. obletnice priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Ta se nahaja v križišču Poljanske ceste, Poljanskega nasipa in Rozmanove ulice.
V okviru praznovanj ob 100-obletnici združitve Prekmurskih Slovencev z matičnim narodom so včeraj zvečer v Ljubljani odprli Prekmurski trg, ki se nahaja v trikotniku med Poljanskim nasipom, Poljansko cesto in Rozmanovo cesto. Priložnostne slovesnosti, ki sta se je udeležila tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in prvi predsednik Republike Slovenije, Milan Kučan, ki je bil tudi slavnostni govornik, se je udeležila množica visokih gostov, med njimi ministrica za kmetijstvo, poslanci, mestni svetniki, predstavniki cerkva, Ljubljančani, pa tudi veliko Prekmurcev, ki živijo in delujejo v Ljubljani. Dogodek je povezoval igralec Dario Varga,s svojim nastopom pa je prekmursko noto dodal Vlado Kreslin.

Prvi predsednik Milan Kučan je v svojem nagovoru povedal, da je k ohranjanju slovenstva v krajih med Muro in Rabo pripomoglo veliko posameznikov in izpostavil močno narodno zavest Prekmurcev in duhovnikov. Ob tem sta se širina in strpnost krepila v večetničnem okolju z Madžari, Judi, Romi, Nemci in Hrvati. Bivši predsednik Kučan je ob tem poudaril, da je Ljubljana z odprtim srcem sprejela številne Prekmurce, ki so v glavno mesto prihajali, odhajali pa ste prihajali, dokler niso ostali za zmeraj.

Ljubljanski župan Zoran Janković se je pridružil čestitkam vsem Prekmurcem in vsem Slovencem ob jubilejnem letu in se zahvalil vsem zaslužnim, da so v Ljubljani v tako kratkem času iz zaraščene in zapuščene površine dobili novoimenovani in urejeni Prekmurski trg. Na Prekmurskem trgu bo še letos postavljen spomenik posvečen stoletnici priključitve Prekmurja, ki bo sestavljen iz 340 lončenih posod.

Foto: Nebojša Tejić/STA

Prekmurski trg

Na zahodni strani trga so uredili tribuno, ki služi povezavi vseh nivojev javnega prostora v eno doživljajsko celoto. Rešuje povezavo med dvignjeno ploščadjo nad garažo stanovanjske stolpnice na Poljanski cesti in nižjim Ambroževim trgom ter proti zahodu spuščajočim se Poljanskim nasipom. Kaskadno spuščene stopnice oblikujejo nov javni prostor, ki se spusti na trg in odkriva prej skriti pogledi na arhitekturno in spomeniško dediščino Plečnikovih zapornic, palače Cukrarne, Hrenovega spomenika in širšega okolja Šempetra in Poljanske ceste. Nova ploščad s svojo usmerjenostjo proti vzhodu ponuja scenografski pogled preko spomenika k zapornicam, s čimer sicer v korito skrita reka postane prisotna tudi na nivoju parka/trga.

Hrenov križ, najstarejši javni spomenik v Ljubljani, v bližnjem nasadu divjih kostanjev, je dobil primerno artikuliran odgovor, saj novi trg skupaj z enotno tlakovanim križiščem nudil povsem drugačno sliko tega predela. Tribuna iz velikih prefabriciranih elementov bo bo skupaj s ploščadjo služila tudi kot avditorij za poletne predstave v bližini Ljubljanice ali kot zunanji programski podaljšek muzeja sodobne umetnosti v Cukrarni.

Likovno rešitev spomenika so izbrali z javnim anonimnim natečajem, na katerem je strokovna komisija izbrala predlog akademskega kiparja Zorana Srdića Janežiča. Likovno kakovostna zasnova, ki vključujoče nagovarja gledalca z razporeditvijo posod od posameznih do tistih, ki povezane simbolizirajo skupnost. Zgodba združevanja je nakazana v prehodu med Prekmurjem in matično domovino v podstavku rešitve. Celota deluje kot mozaik, ki je dvignjen od nivoja tal. Močna je simbolika slovanske lončenine, ki se kot prispodoba lončarskega sejma razvije po robu trga. Prednost skulpture je tudi v tem, da človek lahko vanjo vstopi in jo doživi telesno.