Ostalo

V Kobilju se nadejajo novega poslovno-stanovanjskega objekta, a investitorja zaenkrat še nimajo

V ponedeljek, 3. oktobra lani so v Kobilju pričeli s pripravami na rušenje vsem dobro poznanega zadružnega doma, ki se je nahajal v središču naselja. Rušitvena dela so se pričela in tudi zaključila v drugi polovici novembra lani, že takrat pa so se v Kobilju pričeli pogovarjati o vsebini, ki bo nadomestila omenjeni objekt.
“Zaradi dotrajanosti zgradbe zadružnega doma v Kobilju, smo se skupaj z občinskim svetom odločili, da bomo Kobilju dali novo vsebino. Spomini na stari dom še vedno ostajajo. V zgradbi so bili še nedavno nazaj kulturna dvorana, občinska uprava, knjižnica, trgovina in mlekarna. Tudi društvo upokojencev in društvo mladih sta imeli urejene prostore za druženje. Prav tako je nekoč bila v zgradbi zadruga,” so sporočili iz Občine Kobilje po tem, ko je nekdanji zadružni dom postal le še spomin.

V Kobilju so se že takrat pričeli pogovarjati o novih vsebinah, ki bi zapolnile omenjeno zemljišče, želja pa je vse do letošnjega leta nekako ostala, da bi na tem mestu nastal poslovno-stanovanjski objekt. V Kobilju so sicer letos lepo uredili središče naselja, uredili avtobusna postajališča, krožno krožišče in še kaj. Ideja o poslovno-stanovanjskem objektu je seveda ostala, skoraj leto dni po rušitvi pa na Kobilju idejno zasnovo imajo, aktivno pa so pristopili tudi k iskanju investitorja za gradnjo.

O tej temi so med drugim razpravljali na minuli seji občinskega sveta, kjer je prisotnim svetnikom Tadeja Stajnko Madjar iz družbe za načrtovanje in inženiring ZEU projekt tudi predstavila ter poudarila, da je objekt zasnovan v skladu s prostorskim načrtom. Omenjeno zemljišče meri 1800 kvadratnih metrov, od katerih je 1100 kvadratnih metrov namenjenih za gradnjo. V omenjenem večnadstropnem objektu bi bilo več stanovanj (10) in sicer v izmeri od 37 – 82 kvadratnih metrov, zgrajen pa bi bil v obliki črke “L.”

Kot je bilo moč slišati na omenjeni seji občinskega sveta, bi kvadratni meter takšnega stanovanja stal med 1.800 – 2.000 evrov, ob objektu pa bi nastalo 10 novih parkirnih mest. Občina Kobilje bi z omenjenim objektom vsekakor postala bistveno atraktivnejša in kot je dejal župan Darko Horvat, bi s takšnim objektom kar najbolj izkoristili omenjeno zemljišče. Bodo pa v Kobilju seveda že kmalu dobili enoto Doma starejših, kar bo prav tako pomembna pridobitev.

Celotna vrednost investicije gradnje omenjenega poslovno-stanovanjskega objekta znaša okrog 2,5 – 3 milijone evrov.