Ostalo

V gozdu nabiram kostanje. Ima pravico do njih lastnik gozda, ali jaz?

Ker je sezona pečenja kostanjev že praktično na višku, smo za vas preverili zanimivost, ki verjetno mesto najde tudi v vaših pogovorih. Če v gozdu nabiram kostanje, ima prav lastnik gozda ali “tat”?

Verjetno se je kakšen nabiralec kostanjev že našel v situaciji, ko ga je pri nabiranju tega slastnega gozdnega ploda zasačil lastnik. Takrat sta se najverjetneje oba znašla vsak na svojem bregu. Zakon ki je trenutno v veljavi je seveda jasen in natančno da vedeti, kdo ima pravico do nabranega kostanja. Med drugim je to vsako leto ob tem času tudi tema spletnih forumov.

Pravilnik o varstvu gozdov veleva, da ima pravico do nabranega gozdnega ploda, pa naj bo to kostanj, goba, borovnica ali kar koli drugega tisti, ki v danem trenutku to počne. Lastnik gozda torej ne more in ne sme naključnemu nabiralcu onemogočiti nabiranje gozdnih plodov na njegovi gozdni parceli, če seveda gre za lastno uporabo in če teža nabranih gozdnih plodov ne presega dveh kilogramov na osebo. Dotična oseba ob tem seveda ne sme uporabljati pripomočkov, ki bi v gozdu povzročali poškodbe.

Lastniki pa seveda kljub temu imajo možnost takšna dejanja preprečiti, če se odločijo, da bodo na svoji parceli nabrane gozdne plodove prodajali. Seveda mora potem lastnik na občino podati vlogo za prepoved nabiranja plodov na svoji parceli, vrsto plodov pa ustrezno pripisati. O vlogi bo seveda odločala občinska uprava na podlagi mnenja Zavoda za gozdove.

Če lastnik gozda prejme pozitivni odgovor, je primoran na lastne stroške ustrezno označiti parcelo za katero velja prepoved nabiranja plodov. Če to ne stori v določenem roku, je lahko oglobljen za kar 400 evrov. Šele takrat lastnik lahko prijavi rekreativne nabiralce, ki bodo s strani pristojnega inšpektorja oglobljeni z 200 evri.