Ostalo

V Gornji Radgoni včeraj odprli sejem SOBRA, podpisali že tudi prva dva dogovora

Minister za obrambo Marjan Šarec je v Gornji Radgoni včeraj slavnostno odprl 9. Mednarodni sejem obrambe, varnosti, reševanja in zaščite, ki tokrat poteka pod sloganom “Zavezništvo zaupanja SOBRA 2023.” Slednji je med drugim nagovoril vojaške obveznike, ki so oziroma bodo v letošnjem letu dopolnili 18 let, z njihovimi pravicami in dolžnostmi, podpisana pa sta bila tudi že prva dva dogovora.
9. Mednarodni sejem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja je včeraj odprl svoja vrata! Od 21. do 24. septembra ga lahko vsak dan med 9. in 18. uro obiščete na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni. Sejem tudi letos predstavlja mednarodno sodelovanje na področju obrambe, varnosti in reševanja, opremo, znanje in najpomembnejše nacionalne institucije, ki zagotavljajo obrambno pripravljenost, varnost državljanov ter zaščito in reševanje pri naravnih in drugih nesrečah.

“Čas, v katerem živimo, terja od nas vedno večjo pripravljenost za spoprijemanje z novimi izzivi. Sejem SOBRA ponuja priložnost za spoznavanje z novimi tehnologijami in moderno opremo. Zavedamo se, da je potrebno v mirnih časih vlagati v varnost, zaščito in reševanje – sredstva bomo še povečevali. Varnost je osnovna dobrina, državljanke in državljani si varnost zaslužijo,” je ob odprtju dejal Minister za obrambo, Marjan Šarec.

Na sejmu je med drugim potekala tudi seznanitev vojaških obveznikov, ki so oziroma bodo v letošnjem letu dopolnili 18 let, z njihovimi pravicami in dolžnostmi. Šarec je spomnil, da mladi prihajajo v obdobje, ko bodo sami odgovorni za svoja življenja, več pozornosti bodo namenjali prihodnosti. Vojaški poklic – služenje domovini je po besedah ministra Šarca najbolj častno delo. Slovenska vojska nudi različne možnosti sodelovanja in širok nabor poklicev – od kuharja do operaterja najsodobnejših sistemov, je še dejal ter poudaril: “Minili so časi, ko smo si vojaka predstavljali s puško v roki. Seveda potrebujemo tudi to, vendar moderni sistemi danes zahtevajo usposobljene ljudi, ki znajo delati z najmodernejšo tehnologijo.”

Podpis dveh dogovorov o donacijah med Slovenijo in Črno goro

Generalna direktorja direktoratov za logistiko obrambnih ministrstev Republike Slovenije mag. Željko Kralj in Republike Črne gore polkovnik dr. Vladan Martić sta ob robu SOBRE v Gornji Radgoni podpisala ločena dogovora, po katerih bo Slovenija Črni gori donirala sedem gorskih topov in 112 salv za omenjene topove, ki jih bo uporabljala črnogorska vojska.

V drugem dogovoru med ministrstvoma bo Črna gora Sloveniji donirala letalo G4 super galeb in helikopter gazela, ki bosta namenjena muzejski rabi. Po podpisu dogovorov je generalni direktor Direktorata za logistiko mag. Željko Kralj povedal, da je to le eden od projektov, ki trenutno potekajo med ministrstvoma in ob tem spomnil na nedavno podpisan sporazum za skupno nabavo brezpilotnih letalnih sistemov po modelu vlada-vladi. Njegov kolega polkovnik dr. Vladan Martić je izpostavil odlično sodelovanje med državama na vojaškem in obrambnem področju.

FOTO: MORS