Sveže

V Dobrovniku predstavili naslednjo fazo prenove tamkajšnjega kulturnega doma

Včerajšnji dopoldan so v preddverju dvorane kulturnega doma v Dobrovniku predstavili naslednjo fazo sanacije dvorane kulturnega doma, ki bo obsežna. Na tiskovni konferenci so sodelovali župan Občine Dobrovnik Marjan Kardinar, predsednica madžarske samoupravne narodne skupnosti občine Dobrovnik (MSNSOD) Edit Varga ter predsednik sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti (PMSNS) in manjšinski poslanec v DZ, Ferenc Horváth. Za prenovo dvorane so s strani madžarskega finančnega sklada Bethlen Gábor Alapkezelő prejeli okrog pol milijona evrov. S tem denarjem bodo pri tamkajšnjem vrtcu uredili igralne površine z rekviziti. Po predstavitvi je sledil podpis sporazuma o financiranju med vsemi tremi deležniki.
“MSNSOD je na podlagi listine o podpori, podpisane s strani sklada za upravljanje finančnih skladov Bethlen Gábor Alapkezelő (BGA) pridobila sredstva za podporo obnove kulturnega doma v Dobrovniku in postavitev igrišča OVI šport in sicer v višini nekaj več kot 183 milijonov madžarskih forintov, kar je okrog pol milijona evrov. Narodna skupnost je pri družbi BGA vložila prošnjo tudi za vključitev Občine kot udeleženke v projektu obnove kulturnega doma, za kar so prejeli tudi pisno privolitev. Obnova kulturnega doma je zelo pomembna za tukaj živeče, za nas občane Občine Dobrovnik, kakor tudi za celotno dvojezično področje, saj se pri nas vsa kulturna dogajanja, prireditve dogajajo tukaj v tej hiši, ki je tudi središče naše občine. Želja, da bi ta kulturni dom posodobili je tlela že dlje časa. Nekaj časa so pogajanja že potekala. Na pomoč nam je priskočil predsednik sveta PMSNS Ferenc Horváth in pripomogel, da smo ta projekt lahko dobili. Zahvaljujemo se tako vladi Madžarske kakor tudi gospodu Horváthu. Vsi dogodki, ki se tukaj odvijajo in ki se še bodo, so nam samo v ponos in želim, da bi teh dogodkov bilo čim več,” je dejala predsednica MSNSOD Edit Varga.

“Projekt, ki ga predstavljamo, je želja, da imamo en skupen prostor, tam nekje od leta 1980. Ravno na tem območju je bil to namen in je stičišče vseh živečih na narodnostno mešanem območju. Ta dom se je takrat zgradil iz sredstev SZDL (Socialistične zveze delovnega ljudstva Slovenije) in krajevnega samoprispevka. Ta projekt je bil v naši državi takrat drugi, en je bil še v Šmarju pri Jelšah. Glede na to, kaj vse se je planiralo, da bi se tukaj dogajalo, je gradnja bila upravičena. Skozi celotno obdobje do danes se je, dom namreč nikoli ni bil dokončan, večkrat urejan. // K omenjenemu kulturnemu domu se je kasneje dogradila občinska uprava, stanovanje, knjižnica, sejna dvorana in poslovni prostori. Že takrat smo planirali, poleg ustanov občinske uprave ter MSNSOD, prostore za Zavod za turizem, Zavod za gozdove ter pisarno Inštituta za narodnostna vprašanja, ki pa je sedaj v Lendavi. V prvi fazi sanacije je bila urejena kompletna fasada, streha ter sanacija spodnjega dela, v drugi fazi se je opremljala zgornja dvorana, še vedno pa nismo imeli toliko sredstev, da bi dom zaključili tako, kot bi to bilo potrebno. // Veliko vode je moralo preteči, da danes sedimo tukaj in hvala lepa,” je dejal župan Občine Dobrovnik, Marjan Kardinar.

Z omenjenimi sredstvi bodo razveselili mlajšo populacijo, ki bodo dobili nove športne površine z rekviziti pri tamkajšnjem vrtcu, uredili pa bodo tudi zgornje prostore dvorane. V celotni dvorani bodo zamenjali tlak in talno oblogo, obnova se bo vršila tudi na odru, zamenjani pa bodo tudi sedeži, ki so še prvi. Urejena oz. izboljšana bo tudi akustika dvorane, dodana ozvočenje ter prostor za prevajanje. “To vse veliko stane. Gre za na videz majhne posege, ki pa so zelo dragi. Samo za primerjavo, en stol za dvorano stane okrog 500 evrov. Dvorana ima sedaj okrog 300 sedežev, a ker bo uporabno dovoljenje potrebno dobiti na novo, se bo kapaciteta zmanjšala na kakih 230. Delno se bo zamenjala scenska tehnika in oder. Dodati bi želel, da želimo delno urediti še okolico ter urediti sodobno LED informacijsko tablo. Nekaj dela bo seveda še ostalo, s tem mislim na vzporedne prostore, kjer lahko svoje domovanje najdejo društva,” je še dejal župan Kardinar.

“Najprej bi se zahvalil tako predsednici MSNSOD kakor tudi županu za to dobro sodelovanje, ki sva ga imela v preteklih letih. Že na začetku mojega mandata smo se nekako uskladili in potem se tudi večkrat usklajevali glede tistih projektov, ki so za Občino in za tukaj živečo narodno skupnost najbolj pomembni. Nekaj takšnih smo identificirali in jaz sem tudi kot poslanec v Državnem zboru tako v Sloveniji kakor tudi na Madžarskem poskušal pridobiti sredstva za te projekte, tudi za to dvorano. V tem primeru smo bili uspešni pri madžarski vladi, ki je zagotovila sredstva skoraj v višini pol milijona evrov, ki bodo več ali manj dejansko zadostovala za celostno izvedbo tega projekta. Vesel sem, da smo lahko pomagali tudi mladim z omenjenim igriščem, vesel pa sem tudi, da smo pred kratkim podpisali sodelovanje o uporabi turističnih vlakcev. Menim, da so to pomembni projekti za lokalno skupnost in mislim, da smo uspeli projekte, ki so pomembni za ljudi, dobro identificirati in vesel sem, da smo bili na različnih razpisih ter na različnih pogajanjih zelo uspešni. Obema sogovornikoma želim veliko dobrega dela pri uresničitvi teh projektov. Želim vam dobro izvedbo in upam, da bomo že kmalu lahko rezali trakove,” pa je dejal Ferenc Horváth, predsednik sveta PMSNS in manjšinski poslanec v DZ.