Ostalo

V britanski družbi Ascent Resources se obetajo spremembe

Britanska družba Ascent Resources, ki je lansko leto pričela iz vrtine pri Čentibi, natančneje na petišovskem polju črpati zemeljski plin, domnevno tudi s frakiranjem, je napovedala spremembe. V igri so strateško partnerstvo, prodaja dela podjetja ali prodaja dela pravic za črpanje zemeljskega plina. Razlog za takšno odločitev naj bi bilo pomanjkanje finančnih sredstev.
Družbi Geoenergo d.o.o. in Ascent Slovenia Ltd. sta v četrtek 13. aprila 2017, v proizvodnjo uspešno vključili vrtino PG-10, s čimer je bil storjen pomemben korak v razvoju naftno-plinske industrije v Sloveniji, s tem pa tudi na poti k zagotavljanju delne energetske neodvisnosti Slovenije. Projekt plinskega polja je razdeljen med Britance na eni strani in slovensko družbo Geo­energo (ta je v lasti Petrola in Nafte Lendava) na drugi.

Britansko podjetje Ascent Resources je v preteklosti imelo ogromno težav s pridobivanjem okoljevarstvenih dovoljenj, okoljevarstveniki in okoljevarstvene organizacije pa so Britancem venomer očitali uporabo frakiranja, kar pa so ti zanikali, saj naj bi v Lendavi šlo za drugačen postopek -lomljenje peščenjaka in ne skrilavca. S tem, ko so Britanci lani dobili dovoljenje za črpanje plina, je podjetje prvič po dolgem času poslovalo pozitivno, pred tem pa že več let v rdečih številkah.

Britanci sedaj surovi zemeljski plin prodajajo hrvaški Ini in še vedno čakajo na dovoljenje za postavitev centralne plinske postaje. V to naj bi vložili dobrih deset milijonov evrov. Ker pa Britanci nimajo dovolj denarja za nadaljevanje celotnega projekta, ti sedaj iščejo partnerja. V igri je tudi prodaja dela podjetja ali prodaja dela pravic za črpanje zemeljskega plina. Šef družbe Ascent, Colin Hutchinson je zatrdil, da interes obstaja. Po tej novici naj bi delnice podjetja na londonski borzi poskočile za okrog 20-odstotkov.