Sveže

Uspešno preiskana kazniva dejanja

V minulih nekaj nočeh so pomurski policisti imeli polne roke dela. Z Zbiranjem obvestil so na sled prišli kar nekaj nepridipravom. Poglejmo podrobneje …
Policisti PP Murska Sobota so s kakovostnim zbiranjem obvestil zaključili preiskavo odmevnega pretepa v murskosoboškem parku na Soboških dnevih 22. 6. 2019, kjer so zoper štiri osumljene, stare od 17 do 25 let, podali kazensko ovadbo. Osumljeni so storitve kaznivega dejanja Nasilništva po drugem odstavku 296. členu KZ-1, za katerega je predpisana zaporna kazen do treh let.

V ponedeljek, 16.9.2019 okrog 15.45 neznani storilec v soboškem parku mladoletnemu oškodovancu grozil s solzivcem, mu iztrgal iz ramen nahrbtnik in si iz njega protipravno prilastil denarnico z denarjem in dokumenti. Policisti PP M. Sobota so 29 -letnega storilca izsledili in bo zoper njega podana kazenska ovadba za kaznivo dejanje ropa. Za kaznivo dejanje ropa je predpisan zapor od enega do desetih let.

Policisti so bili v soboto, 14.9.2019 malo pred 20. uro s strani občana iz območja Beltincev obveščeni, da ga je na naslovu bivanja napadel neznan moški in ga pri tem telesno poškodoval. Z zbiranjem obvestil na kraju je bilo ugotovljeno, da sta dva osumljena prišla do hiše oškodovanca, trkala na okno in nato poskušala  nasilno vstopiti skozi zaklenjena vhodna vrata. Ko jima je oškodovanec odprl vrata sta vstopila v hišo in od njega zahtevala denar. Oškodovanec jima je izročil manjšo količino denarja, s čimer nista bila zadovoljna, zato sta ga pretepla in ga pri tem huje telesno poškodovala.

Z hitro in uspešno intervencijo so policisti na relaciji Gančani – Beltinci malo po 20.30 uri oba storilca prijeli. Ker so obstajali priporni in pridržani razlogi je bila 18 -letnemu storilcu odvzet prostost in je bil 16. 9. 2019 priveden pred preiskovalnega sodnika, ki je zoper njega odredil pripor. Osumljen je storitve kaznivega dejanja ropa, za katerega je predpisana zaporna kazen od enega do desetih let.

Isti storilec je bil že 14.6.2019 obravnavan za storitev kaznivega dejanja ropa na Avtobusni postaji v Murski Soboti, kjer je napadel in pretepel oškodovanca in mu odtujil mobilni telefon in denar. Zoper osumljenega je bila 22.7.2019 podana kazenska ovadba za kaznivo dejanje ropa, za katerega je predpisana zaporna kazen od enega do desetih let.

Prav tako je bila v ponedeljek, 16.9.2019 na območju Murske Sobote obravnavana tatvina dveh vrtnih kosilnic in otroškega kolesa. Osumljeni je bil s strani policistov prijet, odtujen predmeti pa so bili vrnjeni oškodovancu. Zoper 51 -letnega storilca bo podana kazenska ovadba za kaznivo dejanje tatvine po drugem odstavku 204. člena KZ-1, za kar je predpisana denarna kazen ali zapor do enega leta.

Pri nadaljnjem delu je bilo še ugotovljeno, da je isti storilec pred mesecem dni (5. – 8.8.2019) izvršil tatvino 3 motorni žag. Policisti so del odtujenih predmetov zasegli in vrnili lastniku. Za kaznivo dejanje tatvine po prvem odstavku 204. člena KZ-1 je predpisan zapor do treh let.

V mesecu avgustu in septembru je bilo iz hotelskih sob na območju Moravskih Toplic in Radencev izvršenih več kaznivih dejanj tatvin denarja iz hotelskih sob. Policisti PP Murska Sobota so skupaj s policisti PP Gornja Radgona z zbiranjem obvestil ugotovili, da je osumljeni, ki trenutno živi na območju Maribora, v Moravskih Toplicah izvršil šest, v Radencih pa eno kaznivo dejanje velike tatvine. Ugotovljeno, da je na vlomil oz. s pomočjo ukradene kartice delavki v hotelu prišel v hotelsko sobo, ter si iz nje protipravno prilastil denar. Skupna škoda v kaznivih dejanjih je bila okrog 2.000 evrov. Zoper 62 -letnega osumljenega bo podana kazenska ovadba za kaznivo dejanje velike tatvine po 205. členu KZ-1, za kar je predpisana zaporna kazen do petih let.

Policisti PP Murska Sobota so 16.9.2019 na podlagi odredbe sodišča opravili hišno preiskavo na območju Murske Sobote, kjer so zasegli dve pištoli in nekaj streliva. Po kategorizaciji orožja zoper kršitelja sledi prekrškovni postopek za sum prekrška po zakonu o orožju (81. člen Zoro-1), za kar je predpisana denarna kazen 500 – 1.500 EUR.