Ostalo

Merilna postaja v Lendavi: Sezona pojavljanja cvetnega prahu ambrozije še ni zaključena, a se količina zrn že zmanjšuje

Čeprav smo že zakorakali v jesen to še ne pomeni, da so se motilci našega imunskega sistema, alergeni, zmanjšali. Res je, da celotno leto v različnih obdobjih ljudje trpimo zaradi različnih alergijskih stanj, a tudi jesen ni povsem izvzeta. Recimo zrnca ambrozije so v zraku še vedno prisotna, res pa je, da več ne v tolikšnem obsegu kot denimo sredi avgusta. Poglejmo, kaj pravi merilna postaja v središču Lendave.
Pridobljeni podatki monitoringa cvetnega prahu v središču Lendave omogočajo vpogled na stanje o alergenih v zraku, na širšem območju Pomurja. Monitoring poteka čez celo leto, alergikom pa so tako zbrani podatki pomemben vir informacij. Obremenitev s cvetnim prahom ambrozije se je ob prehodu hladne fronte znižala, vendar še vedno dosega visoke vrednosti. V zraku je občasno več nizko alergenih kopriv, prisoten je tudi cvetni prah trav, trpotca, metlikovk/amarantovk in konopljevk, zaznali pa so prva zrna bršljana. Obremenitev s sporami gliv je visoka.

Kako kaže? Sezona pojavljanja cvetnega prahu ambrozije še ni zaključena, dnevne obremenitve bodo srednje visoke do lokalno visoke. Sezona cvetnega prahu drugih alergenih vrst rastlin se je iztekla, v zraku bodo le posamezna zrna trav, trpotca, metlikovk in kopriv, ki ne bodo vplivala na zdravje alergikov. V jeseni cveti bršljan, v zraku bodo manjše količine cvetnega prahu, ki je zelo redko vzrok za alergije dihal, ob stiku s kožo lahko povzroča alergijski dermatitis. Rastlina je strupena. Obremenitev zraka s sporami plesni bo visoka, nekatere vrste lahko povzročajo alergije.

Dobro je vedeti: V neposredni bližini rastlin ambrozije smo lahko izpostavljeni večji obremenitvi s cvetnim prahom kot so izmerjene vrednosti. Jutranja megla ovira širjenje cvetnega prahu z rastline v zračne mase. V vodne kapljice megle in padavin so ujete spore plesni.