Ostalo

Uspehi dijakov Dvojezične srednje šole Lendava

Dijaki lendavske Dvojezične srednje šole so se meseca aprila udeležili literarnega natečaja Bodi pisatelj, napiši svojo zgodbo in dosegli zavidljive rezultate, prav tako pa so se udeležili tekmovanja za Cankarjevo priznanje kjer so prav tako dosegli zavidljive rezultate.
22. aprila so bile na slavnostni prireditvi, ki je tokrat potekala po spletu, podeljene nagrade že osmega po vrsti literarnega natečaja “Bodi pisatelj, napiši svojo zgodbo.” V vseh teh letih je na naslov organizatorja prispelo 2021 literarnih del mladih avtorjev. Letos je na natečaju sodelovalo 240 mladih pisateljev iz 91 osnovnih in srednjih šol v Sloveniji. Svoje ideje, opažanja in občutke so zapisali v slovenskem, angleškem in nemškem jeziku.

“Našo šolo je s prispevki v nemščini zastopalo 6 dijakinj gimnazije (pet iz 3. a in ena iz 4. a razreda). Za najboljši zgodbi v kategoriji A srednjih šol sta bili nagrajeni Dora Koša iz 3. A in Sarah Abraham iz 4. A razreda naše šole. Prireditev je povezoval Boštjan Gorenc Pižama. Kot je v pozdravnem nagovoru poudarila direktorica Pionirskega doma, glavnega organizatorja natečaja, Viktorija Potočnik, so mladi avtorji na najboljši možni način počastili dan našega planeta s tem, da so mu podarili svojo zgodbo, dosedanje in bodoče bralce njihovih del pa popeljali v svet domišljije,” sporočajo iz Dvojezične srednje šole Lendava.

Dijakinji iz Dvojezične srednje šole Lendava sta tekmovali v kategoriji A. 17-letna Dora Koša se je predstavila z zgodbo “Traurige Augen, aber ein fröhliches Weihnachten,” 18-letna Sarah Abraham pa z zgodbo “Gestatten: Mein Name ist …” Mentorica obema je bila Zorka Gergar.

  • Dora Koša: “Traurige Augen, ein fröhliches Weinachten”

Na videz preprosta pripovedna struktura prinaša toplo zgodbo o osamljenosti v prazničnih dneh, ko mora dedek, da bi k sebi za božič zvabil družino, najprej uprizoriti lastno smrt. Slog je dovolj privlačen in kljub določeni meri didaktičnosti ne zapade v plehkost, avtorica pa zgodbo tudi jezikovno dovolj suvereno izpelje.

  • Sarah Abram: “Gestatten, mein Name ist …”

Kljub kratki formi besedilo odlikuje dobra pripovedna struktura. Avtorica vpelje zelo aktualnega prvoosebnega pripovedovalca, ki trenutno kroji življenje vsemu svetu, in zgodbo vsebinsko domišljeno ter mestoma duhovito pripelje do konca, pri čemer tudi nekoliko preprosta skladnja ni moteča.

Šolsko tekmovanje za Cankarjevo priznanje 2020/21

Na šolskem tekmovanju za Cankarjevo priznanje, ki je potekalo prav tako aprila, je sodelovalo 19 dijakov. Zaradi epidemije koronavirusa poteka tekmovanje v tem šolskem letu drugače: šolsko se je izvedlo s petmesečnim zamikom, najvišje uvrščeni dijaki pa so se uvrstili takoj na državno tekmovanje.

“Dijaki vseh programov 1. in 2. letnika so brali roman Veronike Simoniti Ivana pred morjem, dijaki 3. in 4. letnika pa roman Marjana Rožanca Ljubezen. Bronasto Cankarjevo priznanje bodo prejeli: Nika Ferenc, Nina Tivadar, Klara Bojnec, (mentorica Lijana Hanc Krapec); Anemari Jaklin Zadravec, Črtomir Kelenc (mentor: Štefan Kardoš); Ajda Hozjan, Kaja Tudjan, Tamara Gabor, Iris Vida (mentorica: mag. Gabriela Zver). Na državno tekmovanje, ki bo potekalo na OŠ Beltinci, so se uvrstile: Nika Ferenc, Klara Bojnec, Kaja Tudjan, Tamara Gabor, Iris Vida,” še sporočajo iz Dvojezične srednje šole Lendava.