Ostalo

Ura za Zemljo: Boste tudi vi danes za eno uro izključili vse luči?

Ura za Zemljo (Earth Hour) je globalna okoljska pobuda v partnerstvu z WWF. Posamezniki, podjetja, vlade in skupnosti se pozivajo, da današnjo soboto ob 20:30 izklopijo svoje luči za eno uro in s tem pokažejo svojo podporo za okoljsko trajnostno delovanje po vsem svetu. Od simboličnega dogodka ugašanja luči v Sydneyu leta 2007, je Ura za Zemljo prerasla v akcijo, ki jo podpirajo v več kot 180 državah.
Ura za Zemljo se je začela v Avstraliji že leta 2007, s ciljem ozaveščati o podnebnih spremembah. Takrat je več kot 2,2 milijona ljudi in več kot 2.000 podjetij v Avstraliji izklopilo stikala in ugasnilo luči. Že naslednje leto je bila pobuda izvedena v več državah, leta 2010 pa se je vpisala v Guinnessovo knjigo rekordov kot največje prostovoljno okoljevarstveno gibanje. V podporo akciji luči ugašajo tudi na več kot sto znamenitostih po vsem svetu. Med njimi so Eifflov stolp v Parizu, stolp Skytree v Tokiu, Brandenburška vrata v Berlinu, rimski Kolosej in stolpa dvojčka Petronas v Kuala Lumpurju.

Tudi WWF v Sloveniji vabi vsa mesta, da se vključijo v akcijo. Poudarjajo: “Zaradi podnebne krize in onesnaženja s plastiko je izguba biotske raznovrstnosti resna grožnja ohranitvi našega planeta in tega se moramo zavedati vsi. Dejstvo, da so se populacije prostoživečih vrst od leta 1970 zmanjšale za 69% nas opozarja, kakšen je obseg našega vpliva na planet. Spremeniti moramo svoje navade in veliko več razmišljati o ohranjanju narave.”

Ura za zemljo se bo izvedla danes, v soboto, 25.3.2023 in sicer da med 20:30 in 21:30 uro.