Sveže

Ukinjajo se kontrolne točke tudi na meji z Madžarsko

Vlada je na današnji seji izdala Odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19, ki ukinja kontrolne točke tudi na meji z Madžarsko. Odlok začne veljati 22. maja in velja do vključno 30. maja 2021.
Odlokom o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19 se ukinjajo kontrolne točke na meji z Madžarsko. Dodana je izjema za vstop brez karantene ali testa za prebolevnike, ki so se v najkasneje v 8 mesecih po pozitivnem PCR testu oziroma začetku simptomov cepili vsaj z enim odmerkom cepiva, ki ga priznava Republika Slovenija. Ustrezna zaščita za prebolevnike se vzpostavi takoj po cepljenju.

Ta cepiva so: Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer, COVID-19 Vaccine proizvajalca Moderna, Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvajalca AstraZeneca, COVID-19 Vaccine Janssen proizvajalca Johnson in Johnson/Janssen-Cilag, Covishield proizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca, Sputnik V proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology, CoronaVac proizvajalca Sinovac Biotech in COVID-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm.

Ustrezna zaščita za prebolevnike se vzpostavi takoj po cepljenju. Za cepljene prebolevnike se kot ustrezno dokazilo ob vstopu šteje kombinacija:

  • dokazila o cepljenju z vsaj enim odmerkom cepiva in pozitivnega testa PCR ali
  • dokazila o cepljenju z vsaj enim odmerkom cepiva in potrdila zdravnika o prebolelem COVID-19.

Cepljenje mora biti opravljeno najkasneje osem mesecev po pozitivnem testu PCR oziroma začetku simptomov.