Ostalo

Težave s psi brez povodcev v večstanovanjskih naseljih v Lendavi?

Stanovanjsko podjetje Lendava je včeraj obvestilo stanovalce večstanovanjskih objektov v Lendavi na problematiko neprivezanih hišnih ljubljenčkov, natančneje psov. Čeprav lastniki slednjim zaupajo, pa so ti lahko sosedom za domače pse skorajda popolni neznanci.
Odnos do psov je v Sloveniji na splošno zelo težaven. Tako odnos lastnikov kot odnos okolice. Prvi se do psov vse prevečkrat obnašajo kot do nebodijihtreba, tako da se včasih marsikdo sprašuje, čemu psa sploh imajo, ali kot do nebogljenih otročkov, drugi pa kot do igračk ali kot do strašno nevarnih zverin. Še tako prijazen pes je lahko do neznanca nevaren, pa naj bo štirinožec do lastnika prijazen ali mil.

S kar nekaj težavami se srečujejo nekateri prebivalci večstanovanjskih objektov, saj je kar nekaj štrinožcev v okolici objektov, pa čeprav v bližini lastnika, neprivezanih. Na problematiko neprivezanih psov je včeraj vse stanovalce obvestilo tudi Stanovanjsko podjetje Lendava, zaenkrat pa naj bi nekaj večjih težav imeli v Župančičevi ulici v Lendavi. Čeprav se pasme psov gibljejo od čivave pa vse do večjih psov, morajo ti biti na povodcih.

Zlato pravilo je, da moramo za psa skrbeti, kar pomeni, da je pod našim stalnim nadzorom. Gre za to, da če imamo psa, je pomembno, da nikomur s tem ne zmanjšujemo kakovosti življenja. “Otrok ne more oceniti, ali je pes, ki teče proti njemu, miroljuben ali je sovražno razpoložen. Zelo nesramno je, da imamo psa spuščenega in otroka tako spravljamo v stres. To za tako mlad organizem nikoli ni dobro. Številni pasji skrbniki so prepričani, da imajo psa v rokah in da »njihov pes česa takega ne bo nikoli naredil«, a to ni res. Rečeš lahko le, da »moj pes tega še ni naredil«. Vsega pri psu ne moreš predvideti, nastanejo okoliščine, kjer se bo odzval precej drugače, kot to predvideva lastnik. In v nevarnosti niso samo someščani, ampak tudi ta pes – lahko ga bo povozil avto, napadel drug pes, lahko se bo pognal za divjadjo,” je povedal urednik revije Moj pes, Jože Vidic.

Nagobčnik ni nujen, povodec pa gotovo. V kolikor nimate psa na javnem kraju na povodcu, ste lahko oglobljeni

So otroci, ki imajo pse zelo radi, vanj pa se bodo pognali kriče, mahajoč z rokami. Nagobčnik ni nujen, povodec pa gotovo. Skrbnik psa mora na javnem mestu zagotoviti fizično varstvo psa tako, da je pes na povodcu, nevarni pa morajo biti na povodcu in opremljeni z nagobčnikom. Če lastnik oziroma skrbnik na javnem kraju nima psa na povodcu, je predpisana globa v višini 200 evrov. V kolikor pes, ki ni na povodcu povzroči telesne poškodbe, pa se lastniki lahko znajdejo v zelo resnih težavah.