Sveže

Teodor Varga ni nastopil delovnega mesta direktorja Minte, prav tako pa več ni podpredsednik krovne manjšinske organizacije

Na direktorski stolček leta 2015 ustanovljenega podjetja Minta d.o.o., katerega ustanoviteljica je Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost, bi 1.9.2023 moral sesti Teodor Varga, pa se to ni zgodilo. Ker sta s predsednikom Dušanom Orbanom, kot nam je Varga pojasnil včeraj “vsak na svojem bregu,” je Varga odstopil tudi kot podpredsednik krovne manjšinske organizacije, a v svetu slednje ostaja kot član.
Minta, Podjetje za svetovanje, izobraževanje, turizem, kmetijstvo in gospodarstvo d.o.o., katerega ustanoviteljica je Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost (PMSNS), krovna organizacija prekmurskih Madžarov, bi 1.9.2023 morala dobiti novega direktorja. Direktorico Barbaro Matjašec bi tako moral zamenjati Teodor Varga iz Dobrovnika, sicer zaposlen na Dvojezični srednji šoli v Lendavi, a se to ni zgodilo. Še več, Varga je ob tem odstopil tudi kot podpredsednik te krovne manjšinske organizacije in ostaja zgolj član v svetu.

“Prekmurskim Madžarom želim vse dobro, a sva žal s predsednikom sveta PMSNS Dušanom Orbanom vsak na svojem bregu. Trenutno sem mnenja, da se umaknem in da delo nadaljujeva vsaki na svojem področju, nenazadnje pa tako ali tako vsi deležniki delamo za skupno dobro. S 1. septembrom tako direktorskega stolčka v podjetju Minta d.o.o. nisem zasedel, prav tako pa sem iz povsem enakih razlogov odstopil tudi kot podpredsednik sveta PMSNS. Skratka, imava pač drugačen pogled na vodenje pomurskih Madžarov,” je za naš medij včeraj dejal Teodor Varga.

Za komentar smo včeraj poklicali tudi Dušana Orbana, ki je navedbo Varge, da sta vsak na svojem bregu, potrdil. “Direktorja podjetja Minta d.o.o. je potrebno postaviti v iste pravne okvirje, kot imamo druge direktorje naših ustanovljenih zavodov. Torej, prvi in izključni pogoj je, da direktor Minte d.o.o. ne more biti član sveta PMSNS,” je bil jasen sogovornik. Ta je med drugim še dejal, da podjetje trenutno kot vršilka dolžnosti vodi Barbara Matjašec, ki je tudi sicer bila direktorica podjetja in ga bo vodila še mesec dni, “je pa objavljen že tudi javni natečaj za prosto delovno mesto direktorja,” je še omenil Orban.

Že sicer pa smo junija poročali, da bi podjetje v bližnji prihodnosti naj bilo preoblikovano v nekakšno agencijo in bi se tako lahko prijavljalo na evropske in druge manjšinske ter regijske razpise, kar do sedaj (menda) naj ne bi bilo možno.

Teodor Varga

Dušan Orban (desno)