Ostalo

Tako na Bogračfestu, kakor tudi na prireditvi Lendavska trgatev, kar dva prireditvena prostora

Organizatorji in tudi obiskovalci že odštevajo dneve do začetka vsem dobro poznanih in tradicionalnih prireditev Bogračfest in Lendavska trgatev. Gre za prireditvi, ki sta v našem mestu že precej zakoreninjeni, predvsem prireditev Lendavska trgatev, na dan obeh prireditev pa bosta slednji bogatejši za dva nova prireditvena prostora.
S 23. avgustom se bo pričelo predfestivalsko dogajanje, ki bo uvod v vzdušje festivala Vinarium. Na kulinarični ulici, ki se bo nahajala na Mlinski ulici, bodo predstavljene lokalne dobrote (bograč, pereci, langaš, dödöli, hotiške ribe) in lendavsko vino, ne bo pa manjkalo tudi glasbe in kulturnega programa. Kulinarična ulica bo odprta vse do 25. avgusta. Tega dne bo v mestni hiši sledil strokovni posvet z naslovom “Kultura in turizem,” pod naslovom “Kandidatura za Evropsko prestolnico kulture 2025 – izziv in priložnost.” Mednarodnega posveta se bodo udeležila prijateljska mesta in naravna zdravilišča v sklopu priprave kandidature za Evropsko prestolnico kulture 2025. Isti dan zvečer se bo ob 20.00 uri na letnem odru Gledališke in koncertne dvorane Lendava zvrstil koncert Beethovnovih del v jazz izvedbi. Nastopila bosta glasbena zasedba Sárik Péter Trio pod taktirko jazz pianista, skladatelja in učitelja, Pétra Sárika, in Komorni pevski zbor Vita Lendava.

Poleg Turistične zveze so se organizirali še študenti, hotel Elizabeta in podjetje ZOK d.o.o.

26. avgusta se bo pričel že tradicionalni Bogračfest, ki pa bo v večernem delu nekoliko drugačen od ostalih let. Kot smo že poročali, bo glavni oder postavljen v neposredni bližini občinske zgradbe, na križišču med Glavno in Kranjčevo ulico, na njem pa bo, med 21:00 in 23.00 nastopila Danijela Martinovič. Pred nastopom Danijele se bo na ploščadi pred Mansardo, v organizaciji Kluba študentov Lendava, Hotela Elizabete in podjetja ZOK d.o.o. odvil nastop Vesne Pisarović, ki bo trajal nekako do 21.30 oz. 22.00 ure. Po končanem nastopu bo za ritme v nadaljevanju, do jutranjih ur, poskrbel DJ.

Pred objektom lendavske Mansarde bo, za vse neučakane, že od dopoldnevnih ur naprej moč kupiti bograč, ki ga bodo pripravljali lendavski študenti. Kasneje se bodo štirje študentski klubi prav tako pomerili v kuhanju bograča, v smislu študentskega Bogračfesta, ki se bo odvijal v sklopu prireditve Bogračfest, študentske ekipe pa bodo locirane pri sodišču v Lendavi.

Bograč in ostalo hrano pa bo prav tako moč dobiti tudi nekaj korakov naprej, pri okrepčevalnici 9 do 10 (ZOK d.o.o.) – Zoki, prav tako že od dopoldanskih ur naprej ter čez celoten dan in tudi čez celo leto v okrepčevalnici Kančal na glavni ulici. 

38. Lendavska trgatev tudi z novim prizoriščem

Praznik vinogradnikov, Lendavska trgatev, je tradicionalna etnološko-kulinarična prireditev s pestrim celodnevnim programom, bogato kulinarično ponudbo in odličnimi lendavskimi vini. Potekala bo 2. septembra, tokrat na dveh različnih lokacijah, in sicer v mestnem jedru ter na Stolpu Vinarium. Odločitev o selitvi večernega dela prireditve ob razgledni stolp Vinarium je sicer v našem mestu dvignila veliko prahu. Organizatorji so sicer dejali, da bodo podprli vsakršno organiziranje večernega programa tudi v samem mestu. In to se bo tudi zgodilo. Tega dne se bo od 19.00 oz. 19.30 ure naprej na ploščadi pred Mansardo najprej odvil nastop trubačev. Dveurni program bodo zaključili okrog 21.30 ure, ko bo na oder stopil dobro poznani velenjski reper 6 Pack Čukur in The Hangover Ladies, ki poskrbijo za več kot odlično zabavo. Po končanih glasbenih nastopih bo do jutranjih ur za zabavo znova poskrbel DJ.

V starem mestnem jedru bo sicer ta dan med 9.00 in 11.00 uro potekal program z jutranjo godbo, med 11.00 in 13.00 uro bo potekala tradicionalna povorka skozi staro mestno jedro, med 13.00 in 15.00 pa bo potekal folklorni festival na letnem odru Gledališke in koncertne dvorane Lendava. Od 13.00 ure naprej še sledi ponudba na kulinaričnih otokih in parkirišču pri hotelu Elizabeta. Letos je prvič prizorišče dogajanja tudi Stolp Vinarium Lendava, kjer bo med 15.00 in 18.00 uro program za otroke, od 18.00 ure dalje pa bo potekal zabavno glasbeni program z ansamblom Mladi Gamsi.

Organizacijski odbor nam še ni odgovoril

Že pred časom smo iz našega uredništva organizacijskemu odboru prireditve Lendavska trgatev preko elektronske pošte zastavili vprašanje o mnenju glede rezultata ankete o prireditvi na našem spletnem portalu. Odgovora nismo prejeli že 10 dni, kljub temu pa nanj še vedno čakamo.