Ostalo

Ta teden policisti poostreno nad (pre)hitre voznike

V Sloveniji in v večini evropskih držav bodo policisti med 22. in 28. avgustom 2016 ponovno izvajali evropsko usklajen poostren nadzor hitrosti SPEED, ki poteka v okviru TISPOL-a. Namen poostrenega nadzora je spodbuditi voznike, naj vozijo previdno in varno. Neprilagojena hitrost je na slovenskih cestah še vedno glavni razlog za prometne nesreče z najhujšimi posledicami.

Policisti bodo poostreno nadzirali hitrost na vseh cestah, kjer najpogosteje prihaja do kršitev in prometnih nesreč, ter na cestah v bližini šol. Ob tem namreč začenjamo priprave na aktivnosti ob začetku šolskega leta.

“Voznike želimo opozoriti, da se bodo v naslednjem tednu v šolske klopi že vrnili otroci, ki so ena izmed najbolj ogroženih skupin v cestnem prometu, zato je nujno, da na odsekih šolskih poti zmanjšajo svojo hitrost oz. jo prilagodijo razmeram na cesti.”

Z doslednejšim spoštovanjem omejitev hitrosti in ustrezno prilagoditvijo vožnje razmeram na cesti bi lahko obvarovali marsikatero življenje. Da bi bila naše ceste bolj varne, moramo poskrbeti predvsem vozniki in dosledno spoštovati cestnoprometne predpise ter voziti v dovoljenih mejah.

Naše območje

Prometno varnostne razmere so na območju Policijske uprave Murska Sobota v obdobju od 1.1.2016 -13.8.2016 glede na posledice slabše kot v enakem obdobju 2015, saj se je povečalo število nesreč s smrtnim izidom. V tem obdobju je bilo obravnavanih 456 (484) prometnih nesreč, kjer je 6(3) oseb v nesrečah izgubilo življenje, 22 (41) se jih je hudo telesno poškodovalo in 205 (235) lahko telesno poškodovalo.

Statistični podatki kažejo, da se na pomurskih cestah vsaka šesta prometna nesreča zgodi zaradi neprilagojene hitrosti. Pogosto je hitrost povezana tudi z nekaterimi drugimi dejavniki, kot so alkohol, nepravilna stran in smer vožnje, nepravilno prehitevanje, neupoštevanje pravil o prednosti.