Ostalo

Svet pomurske razvojne regije podprl idejo o železniški povezavi Rédics – Lendava – Beltinci

Na zadnji seji Sveta pomurske razvojne regije, ta se je tokrat odvijala v Markovcih, je bilo govora tudi o železniški povezavi Rédics – Lendava – Beltinci. Svet je takšno idejo podprl, a to dejansko še vedno ne pomeni, da bo ideja tudi zagotovo realizirana, je pa korak v pravo smer.
77. redna seja sveta Pomurske razvojne regije se je tokrat odvila v turistično nastanitvenem centru Peterloug v Markovcih, v občini Šalovci. Poleg tega, da je svet v zadnji točki izbral novega predsednika za obdobje enega leta, to je postal župan Občine Velika Polana, mag. Damijan Jaklin, je kar nekaj besed bilo povedanih tudi o skoraj dve desetletji stari ideji o železniški povezavi Rédics – Lendava – Beltinci, do realizacije katere bo moralo preteči še veliko vode. Podrobnosti glede železniške povezave je na seji predstavil župan Občine Lendava, Janez Magyar. Predmetno pobudo je na svet Pomurske razvojne regije Občina Lendava podala letošnjega marca.

Svet Pomurske razvojne regije se je tako seznanil s pobudo Občine Lendava za vzpostavitev železniške povezave Rédics – Lendava – Beltinci in jo hkrati podprl. “Prometne povezave omogočajo dostopnost in so pomembne za ljudi, okolje in prebivalstvo ter prinašajo veliko dodano vrednost širšemu območju. Občina poziva svet regije k opredelitvi do vzpostavitve železniške infrastrukture ter k podpori projektu na regijski ravni. Pobudo je podprl občinski svet Občine Lendava,” pa je uvodoma dejal župan Magyar. Vrednost naložbe, neuradno, ne bi smela presegati 300 milijonov evrov, idejo pa je pred časom že podprlo kar nekaj ministrov in poslancev. 20-kilometrski železniški krak bi Lendavo povezal s slovenskim železniškim omrežjem, s slovenskim železniškim omrežjem pa bi bila povezana tudi nam najbližja stran sosednje Madžarske.

Po besedah župana Magyarja bi omenjeni železniški krak še veliko bolj oživil lendavsko industrijsko cono ter tukajšnja podjetja in obrtnike, olajšal bi se prevoz goriva za potrebe Petrola in državnih rezerv, poudaril pa je, kar je najpomembneje, da gre za okolju bistveno bolj prijazen in veliko manj nevaren prevoz. “Omenjena železniška povezava je nacionalnega pomena in je projekt, za katerega je moč črpati sredstva iz Evropske unije,” je še dejal. Tema bo, kot je bilo moč slišati, dobila svojo priložnost tudi na naslednjih sejah.

Fotografija: Leo Roudi