Sveže

Stavka se od danes pa do vključno srede odvija tudi na UE Lendava

Zaposleni na večini upravnih enot stavkajo. Na nekaterih upravnih enotah stavkajo le danes, spet drugje pa bo stavka tridnevna in bo potekala torej današnji ponedeljek, v torek in v sredo. Zaradi stavke bodo posledično ponekod zaprti tudi krajevni uradi. V tem času bodo na upravnih enotah sicer zagotavljali najnujnejše storitve.
Po podatkih Sindikata državnih organov Slovenije so se za stavko odločili javni uslužbenci 41 od skupno 58 upravnih enot. Na 15 upravnih enotah pa so se odločili za enodnevno stavko na enega od teh treh dni. Po oceni predsednika sindikata Frančiška Verka bo stavkalo 85 odstotkov vseh zaposlenih v upravnih enotah. Kar se upravne enote Lendava tiče, bo stavka tridnevna.

Zaposleni na upravnih enotah zahtevajo primernejše plačilo za svoje delo. Opozarjajo pa tudi na preobremenjenost zaposlenih na upravnih enotah na nekaterih oddelkih. Delavci med drugim odhajajo v druge poklice, nastali pa so tudi veliki zaostanki zaradi kopičenja nerešenih vlog. Sindikat vladi sporoča, da “je bilo pet let nikoli izpolnjenih obljub več kot dovolj.” Tako kot pri zdravnikih, zaposleni na upravnih enotah vztrajajo pri reševanju plačnih vprašanj v okviru celovite prenove plačnega sistema javnega sektorja.

Državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Jure Trbič je sicer že v petek zagotovil, da se na ministrstvu dobro zavedajo vseh izzivov, s katerimi se upravne enote žal spopadajo že dolga leta. Meni, da se s podobnimi težavami spopadata celoten javni in zasebni sektor, zato edino rešitev problematike vidi v sprejetju splošnega dogovora o prenovi plačnega sistema. Zaposleni na nekaterih upravnih enotah so nazadnje stavkali novembra, a od takrat po besedah predsednika Sindikata državnih organov Slovenije Frančiška Verka v pogajalskem procesu ni bilo napredka.