Sveže

Stavba na Glavni ulici 7 je bila tudi uradno predana madžarski skupnosti

Minuli četrtek sta Madžarska država in Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost podpisala “Pogodbo o uporabi,” ki se nanaša na stavbo na Glavni ulici 7 v Lendavi. Objekt bo od sedaj v uporabi madžarske skupnosti, ki bo zanj skrbela kot dober gospodar. Pogodbo sta podpisala podpredsednica Sveta PMSNS, Zsuzsanna Bači, v imenu Ministrstva za zunanje zadeve in trgovino Madžarske pa generalni konzul Madžarske v Lendavi, Eduárd Máthé László.
Madžarsko zunanje ministrstvo je oktobra 2019 poravnalo celotno kupnino za stavbo na Glavni ulici 7. Gre za meščansko hišo tik ob lendavskem Okrajnem sodišču, kamor se bo že kmalu iz Glavne ulice 124 preselila Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost, uredništvo tednika Népújság ter še dva zavoda. Odprtje stavbe, katere prenova je trajala nekaj več kot leto dni, se bo sicer odvilo prihajajoči petek, 15. julija. Bivši lastnik, Kmetijska zadruga Lendava, je stavbo prodajala od leta 2015.

Kot nam je takrat dejal Ferenc Horváth, predsednik sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti, si novih prostorov želijo že dolgo, saj je trenutno domovanje v slabem stanju, ti pa so imeli za namen nakupa objektov in prenovo na voljo 700 milijonov forintov, kar je nekaj več kot 2,1 milijona evrov. “Madžarska vlada in Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost tudi v nadaljnje strmita k uspešnemu sodelovanju, saj madžarska vlada krovno organizacijo smatra za dobro strateško partnerico,” so zapisali pri Pomurski madžarski samoupravni narodni skupnosti.

Sanacijo zavlekla epidemija Covida-19

Obnovitvena dela bi se sicer morala začeti že leta 2020, pa se niso, saj je celotno situacijo zavlekla epidemija covida-19. Stavbo so dejansko začeli prenavljati konec aprila 2021. Gradbeno dovoljenje je bilo izdano 11.3.2021, investitor pa je bil Ministrstvo za zunanje zadeve in zunanjo trgovino Madžarske, generalni konzulat Madžarske. Projektiranje sanacije je izvedlo podjetje Projekt “T” Inženiring Lendava d.o.o. iz Mlinske ulice 17, nadzor varstva kulturne dediščine je vršil Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, enota Maribor, izvajalsko podjetje pa je iz sosednje Madžarske, podjetje B&G.

Pri podpisu pogodbe so bili prisotni še predstavniki Ministrstva za zunanje zadeve in trgovino Madžarske ter predstavnik izvajalca, direktor podjetja B&G Generál d.o.o., Gábor Benke s sodelavci.

FOTO: PMSNS