Ostalo

Sredi Murske Sobote postavili digitalni spomenik padlim slovenskim vojakom v 1. svetovni vojni

V Drevoredu Martina Luthra v Murski Soboti je včeraj bil začasno postavljen digitalni spomenik padlim slovenskim vojakom v 1. svetovni vojni, ki so pokopani na vojaškem pokopališču v Užgorodu (Ukrajina). Spomenik v tem trenutku še ni v funkciji, digitalna vsebina bo vzpostavljena prihodnji teden.
Mestni občini Murska Sobota in Nova Gorica ter občina Kočevje sodelujejo pri projektu Pot miru – prenos dobre prakse iz Slovenije na vzhod Evrope – od Baltiškega morja do Karpatov, po bojiščih 1. svetovne vojne.

Vodilni partner projekta je ZRC SAZU s slovenske strani in Univerza v Užgorodu z ukrajinske strani. K projektu so povabljeni partnerji iz držav, ki so v 1. svetovni vojni sodelovali v bojih na vzhodni fronti. Uvod v sam projekt je sodelovanje študentov Univerze v Ljubljani, Fakultete za družbene vede in Univerze v Užgorodu pri spletnih seminarjih, ki so potekali jeseni 2020 na temi slovenski vojaki v Galiciji in Karpatih v letih 1914 in 1915 in ukrajinski vojaki v bojih na soški fronti 1915 – 1917.

“Ob tem so nam ukrajinski partnerji predali dokumente o 35 slovenskih vojakih, ki so bili med 1. svetovno vojno pokopani na vojaškem pokopališču v Užgorodu. Na pobudo župana Kočevja Vladimirja Prebiliča so se občine Kočevje, Murska Sobota in Nova Gorica dogovorile, da bodo tem padlim vojakov v Užgorodu postavile digitalni spomenik, na katerega bodo vnesena imena padlih vojakov. Seznam bodo spomladi dopolnile raziskave študentov FDV-ja o tem, kdo so bili ti slovenski vojaki in od kod so prihajali,” so sporočili iz MO Murska Sobota.

Ker je največ padlih vojakov prav iz Prekmurja, so se župani sodelujočih občin odločili, da bo spomenik začasno postavljen v Murski Soboti. Ko bodo epidemiološke razmere to omogočale, pa bo prepeljan v Užgorod in postavljen na tamkajšnjem vojaškem pokopališču.