Ostalo

Srečanje slovenskih in bavarskih partnerskih občin, med katerimi je tudi Murska Sobota

Minuli konec tedna je v Münchnu potekalo srečanje županov in predstavnikov slovenskih mest in njihovih kolegov iz Bavarske, ki sta ga organizirala Generalni konzulat Republike Slovenije in Slovensko-bavarsko društvo.

Po podatkih prof. dr. Michaele Fuchs,  predsednice društva, ki letos obeležuje dvajseto obletnico delovanja, je na nemškem notranjem ministrstvu uradno registrirano deset pobratenj med slovenskimi in bavarskimi mesti, neuradno pa jih je zagotovo še več (iz Slovenije imamo podatek za naslednja mesta: Zagorje ob Savi, Ptuj, Kranj, Kamnik, Krško, Podčetrtek, Slovenj Gradec, Murska Sobota, Pivka, Škofja Loka, Ivančna Gorica).

Generalni konzul Jožef Keček je ob tem poudaril, da Republika Slovenija in bavarska vlada podpirata partnerstva in sodelovanje mest in občin v alpski regiji, ki se kaže v skupnih projektih in sodelovanjem na različnih področjih: kulturi, izobraževanju, na področju mladih, nekaj  je tudi gospodarskega sodelovanja.

Sledila je izmenjava izkušenj in dobrih praks, ki jih imajo posamezna mesta. Murskosoboški župan Jevšek je ob tem izpostavil odlično partnerstvo z mestom Ingolstadt, s katerim  intenzivno sodelujejo že skoraj štiri desetletja. Tako bo v marcu v Galeriji Murska Sobota razstava umetnin iz Ingolstadta, junija in julija bodo murskosoboški dijaki ponovno sodelovali v integracijskem mednarodnem projektu, mladi nogometaši se bodo udeležili mednarodnega mladinskega turnirja, Murska Sobota bo sodelovala v deželni razstavi “Landesgartenschau”, nenehmo pa  iščejo tudi priložnosti za gospodarsko sodelovanje z našim bavarskim partnerskim mestom.

Vir: MO Murska Sobota