Ostalo

Splošna bolnišnica M. Sobota: Zdravniki pripravili tiskovno konferenco; zaostritve (še) ne bo

V luči trenutno aktualne zdravniške in zobozdravniške stavke, so zdravniki, zaposleni v murskosoboški Splošni bolnišnici v Rakičanu, pripravili novinarsko konferenco, na kateri so predstavili razmere v bolnišnici, v povezavi s stavko. Včeraj je sindikat FIDES napovedal, da zaostritve stavke (še) ne bo.

Borislav Vrbanec, predsednik FIDES-a za Pomurje je v začetku tiskovne konference naznanil, da so v Splošni bolnišnici Murska Sobota ta teden že odpovedali 35 nenujnih posegov in dodal, da se lahko zgodi, da jih bodo še več. V murskosoboški bolnišnici je trenutno zaposlenih 77 zdravnikov specialistov, a kot so povedali, bi jih potrebovali še vsaj 34. Najslabše je stanje pri anesteziologih, katerih je 6, potrebovali pa bi jih vsaj deset več.

V novem urgentnem centru je bilo zaposlenih novih 49 sodelavcev, a od tega, kot so povedali, noben zdravnik. Zaposleni zdravniki v murskosoboški Splošni bolnišnici želijo evropske standarde in normative, a se zavedajo, da se to seveda ne more zgoditi takoj. V začetku pričakujejo vsaj strategijo, kako to doseči. Zdravniki trenutno sprejemajo nujne bolnike, bolne z rakom in druge hudo bolne.

Zdravniki stavke (še) ne bodo zaostrovali

Čeprav so v sindikatu FIDES napovedali, da v torek 15.11. sledi zaostritev stavke, se ta (še) ne bo zgodila. “Razumemo, da je pred vlado težka dilema, ki je ne more razrešiti v dveh urah. Tega prejšnje vlade v vseh teh letih niti poskušale niso. V dobro pogajalskega procesa in predvsem v dobro bolnikov jutri stavke še ne bomo zaostrili,” so zapisali v izjavi za javnost po včerajšnjem sestanku z vlado, ki se je namesto dveh ur, odvijal bistveno dlje. Zaostritev stavke bi se po napovedih lahko zgodila 22.11.2016, v kolikor pogajanja z vlado ne bodo uspešna.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc: “Stavka je legitimna, a nepotrebna”

“Kot sem že povedala, je stavka legitimna, a nepotrebna. Še vedno sem prepričana, da bi lahko partnerske pogovore nadaljevali brez škode za paciente in tudi zaposlene. Zato, da ugotovimo, da v Sloveniji manjka zdravnikov ne potrebujemo stavke. To ministrstvo ves čas opozarja in to ve tudi Fides. To je stanje, v kakršnem smo se znašli po 20. letih. To ni nobena novost! Ker pa stavka je, je moja naloga, da se pogajam, da bi stavko čim prej prekinili. Zelo se zavedam, da gre stavka na škodo pacientov. Upam, da se tega zavedajo vsi.

Sem prva ministrica, ki je vzela v roke Modro knjižico standardov in normativov in smo izvedbo s Fidesom že skoraj dogovorili. Torej vidite, da ne branim starega sistema, želim napredek in novo. Vendar se moramo o tem dogovoriti. Zavedati se moramo, da je zdravnikov premalo, da jih ta hip pri nas ni in da bodo v sistem prihajali postopno in postopno jih bomo v sistem tudi vključevali. Do leta 2023  bomo dobili 1831 novih specialistov, kar pomeni, da bo zdravnikov dovolj.”