Ostalo

Smo v času ene izmed najbolj iskanih delikates, špargljev!

Šparglji so s skrajnega zahodnega na vzhodni konec Slovenije prišli s kolonisti iz Primorske v 30. letih. Družina Radikon iz Dolge vasi je bila tista, ki jih je nabirala že davnega leta 1932. Trenutno smo v času te izjemno znane in cenjene delikatese, ki pa vsako leto še dodatno pridobiva na priljubljenosti. V Dolgi vasi, naj-špargljevi vasi v Sloveniji, ji posvečajo celo prireditev.
Šparglje so v Prekmurju začeli pridelovati Primorci, ki so kot begunci pred italijanskim fašizmom pobegnili v pokrajino ob Muri. Tradicija pridelave špargljev in sploh primorskih jedi na domačih mizah se je nadaljevala vse do danes. Nekoč so pridelovalci špargljev iz Dolge vasi, to velja predvsem za tiste prve, največ teh prodali na tržnici v Mariboru, danes pa je kupcev precej oz. največ tudi v Lendavi in Murski Soboti. Šparglje sicer pridelovalci v teh dneh že pobirajo, letina je po prvih rezultatih zelo dobra, na drugi strani pa kupci izkazujejo izjemen interes.

Šparglji veljajo za znanilce pomladi in hkrati tudi za eno najbolj iskanih delikates. Bogati so z vitamini in minerali ter folno kislino. Slovijo kot naravni afrodiziak in so odlično živilo za številne diete ter predvsem za čiščenje telesa. Pripravljamo jih s testeninami, v juhah, rižotah, omletah in pitah. Špargelj je delikatesna zelenjava z izjemnim, posebnim okusom, ki pa je v največji meri odvisen od kakovosti pridelave. Za hrano se uporabijo le poganjki te rastline, ki so lahko beli, zeleni ali vijoličasti.

Pridelovalci, nam najbližje so v Dolgi vasi kjer jih je toliko, da jih lahko preštejemo na prste obeh rok, nima težav s prodajo pridelkov, a hkrati gre za pridelovalce, ki so sami tako pridelovalci kot prodajalci. Šparglji v Dolgi vasi dozorijo med sredino in koncem aprila, pobirajo pa jih osem tednov, do konca junija, kar pomeni dva tedna pozneje kot na Primorskem. Špargelj velja za hitrorastočo zelenjavo, na dan lahko zrase tudi za 10 centimetrov.

Da bi to zelenjavo, ki izvira iz Primorske, še bolj umestili na naš jedilnik in morda navdušili še kakšnega novega pridelovalca, v Dolgi vasi vsako leto maja pripravljajo Dan špargljev in špargljevih jedi. Ob pestrem kulturnem programu je na voljo celodnevna degustacija čez 25 različnih špargljevih jedi, ki jih v prvi vrsti pripravljajo tamkajšnji pridelovalci. Ker letošnje leto epidemioloških ukrepov več ni, se prireditev vrača na stare tirnice in sicer se bo ta odvila v soboto, 21. maja 2021 od 11.00 ure naprej.