Ostalo

Slovenija bo nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko podaljšala za šest mesecev

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je včeraj v izjavi za javnost predstavil odločitev Slovenije o podaljšanju začasnega ponovnega nadzora na notranjih mejah s Hrvaško in Madžarsko za šest mesecev.
“Italijanski minister za notranje zadeve Matteo Piantedosi me je včeraj seznanil z namero o podaljšanju nadzora na meji med Slovenijo in Italijo,” je uvodoma dejal minister Poklukar. Njihovo podaljšanje bo predvidoma trajalo pol leta, torej do decembra 2024, kar omogoča schengenski zakonik. V notifikaciji, ki smo jo prejeli na Ministrstvu za notranje zadeve, je ob že znanih razlogih za uvedbo nadzora s strani Italije še dodatno naveden razlog predvsem zagotavljanje visoke stopnje varnosti v času predsedovanja Italije Skupini G7.

“Italijanski minister mi je zagotovil, da režim mejne kontrole z njihove strani ostaja enak kot do sedaj,” je poudaril minister Poklukar. To pomeni, da bo začasni nadzor še naprej potekal ciljno usmerjeno, predvsem pa z namenom, da bo imel čim manjši negativni vpliv na življenje tamkajšnjega obmejnega prebivalstva in gospodarstvo. “Italijanskega ministra sem ponovno pozval, da se zagotovi normalno izvajanje kontrol na meji v duhu dobrih prijateljskih in medsosedskih odnosov, kar mi je tudi osebno zagotovil.”

V včerajšnjem telefonskem pogovoru sta se ministra dogovorila tudi za dvostransko srečanje v Novi Gorici sredi junija. Prav tako sta potrdila pripravljenost za nadaljevanje s tristranskim sodelovanjem Hrvaške, Italije in Slovenije ter s skupnim sodelovanjem v regiji Zahodnega Balkana. “Potrdila sva tudi pripravljenost, da se še naprej pogovarjamo v duhu dobrega sodelovanje ne samo v regiji, ampak tudi znotraj Sveta ministrov Evropske unije za notranje zadeve.”

Slovenija je 21. oktobra 2023 uvedla začasni ponovni nadzor na notranji schengenski meji s Hrvaško in Madžarsko zaradi povečane stopnje ogroženosti zaradi terorizma, s čimer v Sloveniji želimo zagotoviti visoko stopnjo varnosti vsem prebivalcem Slovenije. Nadzor traja do 22. junija 2024.

Ker se stanje ni izboljšalo oziroma se varnostne razmere na Bližnjem vzhodu samo še zaostrujejo, bo tudi Slovenija nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko podaljšala za obdobje šestih mesecev. “S tem sem danes v telefonskem pogovoru seznanil tudi svoja kolega ministra za notranje zadeve Hrvaške in Madžarske. Prav tako smo o podaljšanju z notifikacijo obvestili Evropsko komisijo in pristojne institucije Evropske unije,” je dejal minister in nadaljeval: “Obema ministroma sem zagotovil, da bo slovenska policija izvajala nadzor enako kot do sedaj – s ciljno usmerjeno mejno kontrolo, osredotočeno na preprečevanje terorizma, ekstremizma in čezmejne kriminalitete.”

Cilj je, da ima nadzor čim manjši negativni učinek za potnike, gospodarstvo in okolje. “To smo dokazali v vsem tem času, odkar izvajamo ponovni nadzor na notranji meji s Hrvaško in Madžarsko.” Glede na prihajajočo turistično sezono, ko se na večjih nekdanjih mejnih prehodih pričakuje močno povečan promet, bo policija nadzor izvajala tako kot v konicah do sedaj. Na primer lani ob božično-novoletnih praznikih, letos preko velike noč in prvomajskih praznikov ni bilo večjih zastojev na mejah. “Verjamem, da bomo tudi preko glavne turistične sezone ravnali podobno. Pričakujem kakšno minuto zastoja, kar pa je normalno na večini evropskih meja.”

V času izvajanja začasnega ponovnega nadzora na notranji meji s Hrvaško in Madžarsko, od 21. oktobra 2023 do vključno 12. maja 2024, je slovenska policija obravnavala 26.383 nedovoljenih prestopov meje in na mejnih prehodih zavrnila vstop 1.537 osebam, ki niso izpolnjevale pogojev za vstop v Slovenijo. Z izvajanjem mejne kontrole je bilo v tem obdobju ugotovljenih 1.295 ukrepov v Schengenskem informacijskem sistemu. “Ti podatki kažejo, da je nadzor na notranjih mejah s Hrvaško in Madžarsko učinkovit.”

Kot je na koncu zagotovil minister Poklukar, v Ministrstvu za notranje zadeve in slovenski policiji izvajamo številne aktivnosti in ukrepe za varnost naših prebivalk in prebivalcev oziroma državljank in državljanov. “To je naša naloga, ki jo slovenska policija skupaj z Ministrstvom za notranje zadeve doma, širše v regiji in znotraj Evropske unije zelo dobro izvaja. Tukaj se moram zahvaliti slovenski policiji za dobro opravljeno delo. Verjamem, da bomo tako delali še naprej,” je zaključil minister Poklukar.