Sveže

Sestanek vinogradnikov in vinarjev v Mestni hiši: “Rešitev je združevanje vinogradnikov.”

Lendavski vinarji in vinogradniki, v sejni sobi Mestne hiše v Lendavi se jih je včerajšnji dopoldan zbralo 24, so sedli za isto mizo ter se pogovarjali o izboljšanju vinogradništva v Lendavi ter o izboljšanju stanja vinogradništva v gričevnatem predelu občine. Skupni imenovalec sestanka je bil, da so lahko lendavski vinogradniki dovolj konkurenčni le s skupnim nastopom, združevanjem.
“Prvi uspeh današnjega sestanka je že to, da se vas je večina, če ne že vsi, uspela zbrati za isto mizo,” je uvodoma dejal lendavski župan Janez Magyar, ki je pozdravil zamisel Alena Felsőja iz Čentibe o združevanju tukajšnjih vinogradnikov v zadrugo ali v eno blagovno znamko, “saj bi le tako lahko uspešno konkurirali na trgu.” Že uvodoma so bili prisotni kritični do minulega občinskega vodstva, češ, da takšni pogovori v minulih letih praktično niso bili mogoči, vinogradniki in vinarji pa, kljub dobrim predlogom, ne uslišani.

“Škoda, da se ne vemo pogovarjat in dogovarjat,” je nadaljeval župan Magyar in izpostavil trenutno najbolj perečo problematiko, to je izsekovanje vinskih trt in krčenje vinogradniških površin. “Ocenjujem, da je naše današnje srečanje korak v pravo smer in upam, da bo naše današnje srečanje plodno,” je dejal župan Magyar.

Koordinator sestanka, Alen Felső je dejal, da je potrebno krčenje vinogradov ustaviti. “Vinogradniške površine v Sloveniji so se, kljub temu, da veliko ljudi svoje vinograde krči, povečale. Manjši in tudi večji vinogradniki moramo nastopiti po eno blagovno znamko oz. zadrugo.” Da je združevanje pomembno, so se strinjali vsi prisotni, “prebrati pa bi bilo pametno pisanje Ludvika Kiralya, pred kratkim objavljeno na spletnem portalu Lendavainfo.com,” je dejal Jože Kleiderman, predsednik Društva vinogradnikov in sadjarjev Lendava.

Skupna vinska klet

Da bi lahko lendavski vinogradniki nastopili pod skupno blagovno znamko, je predpogoj skupna vinska klet. “Trenutno je ne moremo zgraditi, tudi če bi jo želeli takoj, lahko pa predlagam recimo najem dela Grajske vinske kleti, v lasti KG Lendava in znamko poizkusimo zagnati tam,” je dejal župan Magyar. Kleiderman je predlagal najem kleti za obdobje petih let, s čimer so se strinjali vsi prisotni, med drugim pa je bilo moč slišati zamisel, da bi naj novoustanovljena zadruga vinogradnikov oz. vinarjev obdelovala zapuščene vinograde ter lastnikom plačala nekakšno odškodnino. “Vinogradnik bi moral pridelek zagotovo prodati. To bi bila motivacija, a imamo premajhne kapacitete,” je bilo moč slišati.

Imenovana skupina štirih predstavnikov z županom na čelu

“Če nastopimo skupaj, lahko bistveno lažje nastopimo doma in tudi v tujini,” je dejal župan Magyar. V nadaljevanju sestanka je bila imenovana štiričlanska komisija, ki jo kot zunanjičlani sestavljajo Jože Klaiderman, Alen Felső, Dorisz Farics, Danilo Varga in Janez Magyar. Omenjeni bodo preučili možnost najema Grajske kleti in pogojev najema, vodili pa bodo tudi pogovore z lastnikom, KG Lendava. V lendavski Grajski kleti je sicer zagotovljena ustrezna infrastruktura in oprema. Kot so dejali, bi bil pogoj za delovanje pri skupni znamki oz. zadrugi le grozdje treh zvrsti: Laški rizling, Sauvignon in Šipon.

Prisotni so med drugim okarali cestno infrastrukturo v gričevnatem predelu občine ter ponudbo pijač na prireditvah Lendavska trgatev in Bogračfest. Na omenjenih prireditvah piva več ne bo mogoče dobiti, prav tako pa ne vina iz drugih vinorodnih okolišev. Kupiti bo mogoče le domača lendavska vina na obeh prireditvah, “saj tudi recimo na prireditvi Pivo in cvetje v Laškem ni mogoče dobiti vina,” so se strinjali prisotni in izrazili željo po vnovični obuditvi Vinskega festivala.