Ostalo

Sejemske prireditve ob slovesnem prazniku “Velike meše” v Turnišču letos ne bo

Praznik Marijinega vnebovzetja, ki ga povsod v Katoliški cerkvi praznujemo 15. avgusta, turniški občini daje še poseben pomen v ohranjanju romarske in sejemske tradicije. Kot dela prost dan nudi romarjem prostor in čas, da se priporočijo Mariji pod logom, prijateljem priložnost za druženje in sprostitev, turistom pa možnost, da doživijo sejemski utrip. Epidemija koronavirusa bo letos odnesla tradicionalno sejemsko prireditev ob slovesnem prazniku “Velike meše.”
“Letošnje leto je bilo zaznamovano z razglasitvijo pandemije COVID-19, ki še naprej odmeva v vedno novih valih okuženih, s sproščanjem omejitvenih ukrepov in tudi v ponovnem uvajanju preventivnih ukrepov za zajezitev širjenja okužb. En izmed novih ukrepov je aktualna omejitev prireditev na 10 oseb, 50 oseb s seznamom vseh udeleženih in z izjemami prireditev do 500 ljudi z uradnim mnenjem in dovoljenjem Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Ob prazniku “Velke meše” se običajno z romanji na predvečer, ob polnočnici in s svetimi mašami čez dan v Turnišču zbere več tisoč oseb. Ker pride letos praznik na soboto, bi ob najboljših epidemioloških razmerah lahko pričakovali tudi več kot deset tisoč romarjev in turistov,” sporočajo iz Občine Turnišče.

Aktualna epidemiološka situacija in dopustniški trendi ne napovedujejo razmer, ob katerih bi lahko izvedli “Kramarjev sejem”. Zaradi omejitvenih ukrepov slovenske vlade je tudi Slovenska škofovska konferenca (SŠK) sprejela omejitvene ukrepe, ki veljajo za vse slovenske škofije. “V interesu javnega zdravja smo zato sprejeli težko odločitev, da sejemske prireditve ob slovesnem prazniku “Velke meše” letos ne bo.” Informacije in nova uradna navodila SŠK za svete maše so še v oblikovanju in se usklajujejo z NIJZ.

Škof Peter Štumpf: “Vse pozivam k odgovornosti in upoštevanju varnostnih predpisov”

“Med nami se zopet močno širijo okužbe z virusom COVID-19. Vse pozivam k odgovornosti in upoštevanju varnostnih predpisov. Ne samo po cerkvah, temveč tudi na drugih krajih. Če bo število okužb naraščalo, bomo morali v najkrajšem času zopet uvesti stroge varnostne ukrepe: zaprtje cerkva in odpoved vseh bogoslužij, vključno s svetimi mašami, krsti in porokami. Odgovorno ravnanje naj bo naša prva skrb, pred vsemi drugimi željami in hotenji. Blagoslova in varnosti želim vsem,” je še zapisal škof.