Ostalo

Rolkarji v Lendavi ostali brez poligona, na Občini obljubljajo novega in večjega na novi lokaciji

Pred več kot desetletjem in pol je domače podjetje Varis izdelalo in v uporabo občanom Lendave tudi podarilo poligon za rolkanje oz. bolj poznan kot “skate park.” Sprva so elementi poligona bili postavljeni za trgovskim centrom Mercator, kasneje pa so jih premaknili v Športni park, natančneje, za stadionom NK Nafta 1903. Pred dnevi so poligon razdrli in odpeljali, nekaj staršev pa se sedaj sprašuje, ali bodo njihovi otroci, ki so poligon uporabljali, v prihodnje brez slednjega.
“To je skate park pri nogometnem igrišču. Skate park, ki ga je skaterjem prijazno izdelalo in podarilo podjetje Varis. Ker bodo zdaj tam koncerti, so jih odpeljali na Dinos in jih bodo zdrobili. Niso poiskali druge lokacije, skaterjev niso obvestili. Skaterji niso nogometaši, ne dirkajo z motorji, niso vaško kulturno društvo. Nihče razen zgoraj omenjenega podjetja jih nikoli ni povohal. V glavnem so nad njimi pritožbe, češ, da so pri kulturnem glasni. Nimajo kje skejtati. Ampak. Ko skejtajo, ne pijančujejo, ne razgrajajo, se ne drogirajo, ampak intenzivno športajo. Pripravljajo se na tekmovanje. Nekateri med mlajšimi so zelo nadarjeni. Vse to stane. Npr.: Boardi, copati, kolesa, itd. Nihče od njih ni nikoli pričakoval kakršenkoli status ali pomoč. Samo kraj, kjer bi skejtali ali pa, da bi lahko v miru skejtali kje, kjer je podlaga primerna. Asfalt v občini zagotovo ni,” je pred nekaj dnevi na spletnem socialnem omrežju zapisala ena izmed mamic.

Z vprašanji smo se obrnili na podžupana Občine Lendava v funkciji župana, Ivana Koncuta, ki nam je pojasnil situacijo: “S strani organizatorjev koncerta (ki se bo prihajajoči vikend odvil prav na parkirišču za stadionom) je prišla prošnja, ali bi se lahko omenjeni poligon odstranil. Na Občino smo povabili Sabino Sobočan, direktorico podjetja Varis Lendava, s prošnjo, ali lahko omenjene elemente poligona odpelje k podjetju Varis v začasno skladiščenje, dokler ga ne bomo spet sestavili kjer koli že pač bo. 

Kmalu za tem smo pričeli dobivati prošnje, da bi poligon želeli imeti v Gaberju, pa v Petišovcih, … odločili smo se, da bomo en element odpeljali v Gaberje, enega v Petišovce, saj prostora, da bi lahko skupno sestavili vse elemente v kateri od omenjenih krajevnih skupnosti, ni, sprožili pa smo seveda tudi akcijo, da bomo nov poligon uredili ob ‘pump-tracku’ pri DOŠ I Lendava. Območje bomo asfaltirali, nabavili bomo večji poligon in sicer vnovič s pomočjo Varisa. Ti dogovori že tečejo, saj tam prostor imamo. Skratka, tam bo oživel povsem nov in večji poligon, kjer bodo lahko pripravljali tudi recimo tekmovanja.

Zaželeno je, da uporabniki v prihodnje ustanovijo kakšno društvo, da se lahko vključijo v Športno zvezo Lendava, da lažje funkcioniramo, da vemo, s kom se pogovarjati. Sedaj žal sogovornika nimamo. Omenjeni projekt pa seveda ne bo zrasel tako hitro, to je potrebno razumeti, saj je potrebno vsak projekt naznaniti v proračunu, za sofinanciranje novega poligona bomo prosili Fundacijo za šport in pa tudi pristojno ministrstvo. Prostor imamo, idejo imamo.”