Sveže

Regijski gasilski poveljnik za Pomurje, Dušan Utroša: “Začetek konca prostovoljnega gasilstva, kot ga poznamo danes …”

Vlada je na dopisni seji, ki je bila opravljena minuli teden, zagotovila finančna sredstva, ki jih bodo prejeli prostovoljni gasilci in drugi prostovoljci, ki so sodelovali pri gašenju požarov na Krasu. Nadomestilo znaša 63 evrov za gasilce in prostovoljce, ki so pri gašenju sodelovali do osem ur na dan, in 94,50 evra za tiste, ki so pri gašenju sodelovali več kot osem ur na dan. Regijski gasilski poveljnik za Pomurje, Dušan Utroša je včeraj zapisal, da je to “začetek konca prostovoljnega gasilstva, kot ga poznamo danes …”
Finančna sredstva bodo prostovoljnim gasilcem in drugim prostovoljcem razdelila prostovoljna gasilska društva in druge nevladne organizacije, ki so pri gašenju požarov na Krasu sodelovale na podlagi aktiviranja načrtov zaščite in reševanja ob velikem požaru v naravnem okolju, so sporočili po seji vlade. Nadomestilo znaša 63 evrov za gasilce in prostovoljce, ki so pri gašenju sodelovali do osem ur na dan, in 94,50 evra za tiste, ki so pri gašenju sodelovali več kot osem ur na dan.

Utroša: “Začetek konca prostovoljnega gasilstva, kot ga poznamo danes …”

“Gasilci svoje poslanstvo opravljamo prostovoljno. To je pač način življenja, pri katerem gre za eno samo veliko odrekanje služiti ljudem. Ne glede na to, da pri tem včasih tvegamo svoje zdravje in življenje. Zato sem toliko bolj začuden, ko se nam za opravljanje našega dela ponuja plačilo. Sicer cenim izjemno gesto vseh, ki so nam to ponudili, a verjemite, da niti eden slovenski gasilec ni šel na Kras pomagat za denar!

Ko se bo začelo s plačevanjem gasilcem bo konec prostovoljnega gasilstva. Žal si tudi marsikdo ni prebral Zakona o društvih, da to ni tako enostavno. Prav tako v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami gasilci nismo sami. Pa se spomnimo pogumnih potapljačev (Blanca), vsakodnevnega dela gorskih reševalcev, jamarjev, kinologov…Tudi ti tvegajo svoje glave na velikih intervencijah in bi bili prav tako upravičeni do nadomestil. Solidarnostnega duha vseh prostovoljcev se ne da nadomestiti z denarjem.

Kaj pa lahko naredimo? Spoštujmo Zakon o gasilstvu (in druge), kjer vse lepo piše. V prvi vrsti politiki vseh barv pri delodajalcih (na osnovi stimulacije) dokončno uredite, da bodo prostovoljnega gasilca brez težav spustili na intervencije, vaje in izobraževanja. Ja, težave smo imeli, kljub sprejeti zakonodaji.

V nadaljevanju refundirajte stroške delodajalcem, poravnajte stroške poškodovane opreme in tehnike ter iz proračunskih in donacijskih sredstev zagotovite nakup nove opreme. Predvideni denar/nagrade pa po številu udeleženih gasilcev na Krasu namenite prostovoljnim gasilskim društvom za nadaljnji razvoj in obstoj.

Ne zrušimo tega, kar smo več kot 150 let gradili in kar v Sloveniji v praksi deluje. Ohranimo nacionalno bogastvo, ki nam ga zavida ves svet.”

FOTO: Dani Mauko