Sveže

Čistilna naprava Petišovci v roke Saubermacherja, soglasje morata podati še oba ločitvena upnika

Industrijsko čistilno napravo Petišovci, ki se nahaja v kompleksu Nafte Lendava v Trimlinih in katerega upravljavec ter lastnik je v stečaju, je (na dražbi z zniževanjem cene) kupilo komunalno podjetje Saubermacher. Podjetje je sicer za čistilno napravo ponudilo znesek 190.000 evrov, med tem, ko je izklicna cena znašala 800 tisočakov. Soglasje morata podati še oba ločitvena upnika.
Industrijska čistilna naprava Petišovci, ki je bila nekoč del velike Nafte Lendava in katere lastnik bilo podjetje Nafta Petrochem, je do sedaj delovala pod okriljem podjetja IČN d.o.o. – v stečaju, katerega ustanovitelj je podjetje Petios d.o.o. iz Trimlinov, ki je prav tako v stečaju. Stečajni upravitelj podjetja IČN d.o.o. je Andrej Marinc. Podjetje Saubermacher je za omenjeno industrijsko čistilno napravo v Trimlinih, ki se nahaja v industrijskem kompleksu Nafte Lendava, ponudilo 190.000 evrov, kar je bistveno manj od izklicne cene. Soglasje morata sedaj podati še oba ločitvena upnika. Spomnimo: Stečajni upravitelj Nafte Petrochem Silvo Zorec je čistilno napravo podjetju Petios d.o.o. kot najugodnejšemu ponudniku pred leti prodal za 253.000 evrov.

Kot je včeraj poročala STA, so zaradi septembra lani uvedenega stečaja, sredstva za vzdrževanje in nadzor bila močno omejena. To bi lahko predstavljalo resen ekološki problem. Inšpekcija je sicer bila aktivna že leta 2013. Nafta Petrochem je pred stečajem zaprosila za spremembo okoljevarstvenega dovoljenja za preusmeritev odpadne vode iz Kopice v Muro in ga januarja 2013 dobila, vendar pa ni dopolnila vloge za pridobitev gradbenega dovoljenja za zgraditev tlačnega voda do reke Mure.

Čistilna naprava ima veljavno okoljevarstveno dovoljenje glede emisij vode, okoljevarstveno dovoljenje za odstranjevanje odpadkov in okoljevarstveno dovoljenje glede emisije snovi v zrak z največjo zmogljivostjo čiščenja 499.000 m3 odpadne vode na leto in z največjo zmogljivostjo odstranjevanja odpadkov 13.020 t/leto in nevarnih odpadkov 2.170 t/leto. Omenjena čistilna naprava je bila del mreže Naftinih proizvodnih procesov Nafte Lendava ter skladiščenja nafte in naftnih derivatov. Zaradi ohranjanja funkcij v čistilni napravi še vedno poteka delno prečiščevanje odpadnih voda, vendar v minimalnem obsegu. V ta namen in zaradi nadzora sta še vedno za polovični delovni čas tam zaposlena dva delavca.

Podjetje Saubermacher Slovenija se je za nakup čistilne naprave zanimalo že leta 2017.