Ostalo

Redna letna skupščina: Kljub koronakrizi, za društvom Vinogradnikov Čentiba uspešno leto

Društvo vinogradnikov Čentiba, ki velja za eno izmed aktivnejših društev, je minulo soboto opravilo redno letno skupščino in sicer v veliki dvorani vaškega doma v Čentibi. Poleg poročil za lansko leto sta bila predstavljena tudi program in načrt dela za leto 2022. Pred samim začetkom redne letne skupščine se je odvilo predavanje Marike Feher, predstavnice Kmetijske in gozdarske zbornice Murska Sobota.
Kljub lanskemu težkemu letu, koronakriza je namreč udarila po praktično vsaki branži, tudi po Društvu vinogradnikov Čentiba, je bil zadani program ob manjših popravkih izveden uspešno. “Kljub vsem ukrepom smo na daljavo ali v zelo ozkem krogu izvedli določene dejavnosti, naši prijatelji ter društva iz Madžarske so se naših dogodkov lahko pogojno udeleževali. Pogojno smo slednjim obiske lahko tudi vračali. Cilj za letošnje leto je ohranjanje tradicij, kot do sedaj in ohraniti stike s sorodnimi društvi iz domače regije in Madžarske,” je dejala predsednica, Dorisz Farics.

V letu 2021 so v društvu imeli 5 rednih sej. Udeležili so se čez 30 dogodkov tako doma kakor tudi v tujini, najodmevnejši dogodek društva pa je bilo 30. društveno ocenjevanje vin. Izpostavili so sodelovanje z društvi iz sosednje Madžarske, večji dogodek za društvo pri sosedih pa je bila udeležba na kmetijsko-živilskem sejmu v Budimpešti, še posebej pa so ponosni na sanacijo okrasnih sodov v vasi, ki že na daleč opominjajo, da ste prišli v vinorodni okoliš. Prvi dogodek so izvedli 19.1.2021, zadnji pa se je odvil 3.12.2021. “Hvala vsem članom za nesebično delo v društvu,” je pripomnila Faricseva.

Leto 2020 so začeli s 16.737,54 evri na bančnem računu, ter leto zaključili z 20.222,79 evri. Poslovanje v dobro je znašalo 22.388,79 evrov, poslovanje v breme pa 18.904,57 evrov. Razlika med prihodki in odhodki je torej znašala 3.494,22 evrov. Sredstva je društvo med letom pridobilo od Občine Lendava, Agrarnega ministrstva iz Budimpešte in Zavoda za kulturo madžarske narodnosti. Društvo svojim članom (pod pogojem članstva vsaj dve leti) že tretje leto financira tečaj FFS in tečaj stekleničenja.

So pa na redni letni skupščini predstavili tudi načrte za naprej. V prihajajočem letu načrtujejo 12.712,03 evrov odhodkov, a bo to, kakor tudi izvedba načrta dela odvisna od pandemičnih razmer v državi. Tudi letošnje leto nameravajo izvesti oz. sodelovati na okrog 30 dogodkih, tri so letos sicer že izvedli oz. se jih udeležili.