Ostalo

Razkrižje: Pri zemeljskih delih naleteli na minometno mino

Pri zemeljskih delih v Razkrižju, gre za polaganje električnega in optičnega kabla v zemljo, so delavci podjetja ki izvaja omenjena dela, naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo (NUS) , ki izvira iz druge svetovne vojne.
Včerajšnji dopoldan, natančneje ob 10.22 uri, so v Razkrižju, med zemeljskimi deli delavci našli 80 milimetrsko minometno mino iz obdobja druge svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Vzhodnoštajerske regije sta mino nemške proizvodnje odpeljala v za to namenjeno skladišče, najdbo pa si je v tistem trenutku ogledal tudi tamkajšnji župan, Stanko Ivanušič.

Na ozemlju republike Slovenije je veliko ostankov najrazličnejših neeksplodiranih ubojnih sredstev iz prve in druge svetovne vojne pa tudi iz vojne za Slovenijo. Največ je ročnih bomb, granat, različnih vrst streliva za pehotno orožje, različnih vžigalnikov, protipehotnih in protioklepnih min in letalskih bomb. Največja verjetnost, da naletimo na neeksplodirano ubojno sredstvo pa je na območju Soške fronte iz prve svetovne vojne.

Skupna značilnost vseh neeksplodiranih ubojnih sredstev je, da so nevarna, saj ob nepravilnem ravnanju z njimi lahko eksplodirajo in pri tem povzročijo hude telesne poškodbe ali smrt, lahko velike požare in porušijo objekte.

Med neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi so takšna, ki so zatajila oziroma se iz različnih vzrokov niso aktivirala, in takšna, ki so bila odvržena, postavljena z določenim namenom ali podtaknjena. Na ta sredstva največkrat naletijo gradbeni delavci in kmetje pri zemeljskih delih in obnavljanju objektov ter ljudje pri prostočasnih aktivnostih v okolju nekdanjih bojev. Še posebno je pomembno, da so z nevarnostmi in možnimi posledicami nesreč z neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi seznanjeni otroci.