Ostalo

Prvi rezultati participativnega proračuna v Murski Soboti že vidni

Na Osnovni šoli II Murska Sobota je bila s prisrčno prireditvijo, na kateri so sodelovali vsi učenci šole, namenu predana učilnica na prostem, ki je prvi uresničeni projekt participativnega proračuna Mestne občine Murska Sobota.
Mestna občina Murska Sobota je pri pripravi proračuna za leto 2022 prvič pozvala občanke in občane, da predlagajo projekte, ki bodo ustvarili dvig kakovosti bivanja v lokalnem okolju v okviru t.i. participativnega proračuna. Izmed 20 prejetih predlogov je posebna komisija na podlagi meril izbrala 6 projektov, v skupni vrednosti 75.500 EUR. Med izbranimi predlogi je tudi projekt “Učilnice na prostem pri OŠ II Murska Sobota,” v vrednosti 19.500 EUR.

Pobudo za ureditev učilnice je dala nekdanja profesorica OŠ II Helena Frumen, sicer tudi aktivna članica Mestne četrti Turopolje. Kot je povedala ravnateljica Suzana Fartelj, so se na šoli zelo razveselili potrditve predloga njihovega projekta, ki so ga premišljeno načrtovali in v pomladnih mesecih tudi uresničili. Podžupan Zoran Hoblaj je povedal, da bo pouk v prijetni leseni hišici na prostem, ki ga dopolnjujejo gredice z zelenjavo in zelišči, zagotovo zelo zanimiv in bo doprinesel k boljšemu razumevanju okolja in medgeneracijskem povezovanju.

Učenci vseh razredov so ob tem sprejeli pravila obnašanja, da bo učilnica ostala lepa in ohranjena tudi za prihodnje generacije.

Participativni proračun

S participativni proračunom občina določen delež denarja iz občinskega proračuna nameni izvedbi projektov po izboru občanov. Občina tako zagotavlja vključenost oziroma participacijo občanov pri načrtovanju porabe proračunskega denarja. O občinskem denarju tako ne odloča le politika, temveč so v razporejanje občinskega denarja aktivno vključeni občani, ki lahko neposredno odločajo o izvedbi za njih pomembnih projektov.