Sveže

Proračun Občine Lendava bo bogatejši za okrog 362 tisočakov

Predvčerajšnjim je Državni zbor RS sprejel dvig povprečnin za občine, kar se je doreklo že v koalicijski pogodbi. Povprečnina se je tako zvišala za 6-odstotkov. Posamezna občina bo tako dobila slabih 624 evrov na prebivalca. Župani so z dvigom povprečnin zadovoljni. Občina Lendava bo tako dobila okrog 362 tisočakov več kot lani.
Dvig povprečnin za vse občine v Sloveniji skupaj znaša za okrog 73 milijonov EUR. Slovenske občine in finančno ministrstvo se zadnja leta pri vprašanju glede višine povprečnine, na podlagi katere občine dobivajo sredstva iz državnega proračuna za izvajanje zakonsko predpisanih nalog, niso strinjali. Občine so opozarjale, da so se zaradi zmanjšanega financiranja znašle v težkem položaju.

Občine so že pred pripravo prvega protikorona paketa na vlado in državni zbor naslovile več predlogov za spremembo višine povprečnin, saj se tudi občine v času krize soočajo s posebnimi in nepredvidenimi stroški zaradi prizadevanj, da bi omilile finančne, socialne in druge posledice epidemije v lokalnih okoljih. V pripravi drugega protikorona zakona so bile občine naposled le uslišane. Drugi mega zakon je torej predvideval dvig povprečnin z 589,11 evrov na 623,96 evrov. Znesek bo veljal tudi za nazaj, torej od 1. Januarja letošnjega leta.

Občine sicer predlagajo še spremembo načina financiranja, več nepovratnih sredstev in nižanje stroškov.