Sveže

Omejitev gibanja med občinami z današnjim dnem odpravljena

Vlada je sklenila, da bo z današnjim četrtkom odpravila splošno omejitev gibanja na občine, od ponedeljka dalje pa sledi postopen zagon številnih aktivnosti, ki jih bo mogoče opravljati ob upoštevanju navodil zdravstvene stroke. Predsednik vlade Janez Janša: “Slovenija je trenutno med najuspešnejšimi državami v boju z epidemijo koronavirusa, zato je mogoča postopna odprava omejitev za predvidljivo prihodnost.”
Premier Janez Janša je v video nagovoru med zasedanjem vlade na Brdu pri Kranju sporočil, da smo po dolgih tednih omejevanj gibanja in številnih aktivnosti javnega življenja prišli do pomembnega obrata. “Podatki pristojnih institucij kažejo, da se je število aktivno okuženih ter obolelih s koronavirusom v Sloveniji zmanjšalo do stopnje, ki omogoča sprejem načrta postopne odprave omejitev za predvidljivo prihodnost.”

Na podlagi predlogov zdravstvenih strokovnjakov ministrstva za zdravje je tako vlada včeraj sprejela načrt ponovnega vzpostavljanja prostega gibanja ter zagona številnih dejavnosti v naslednjih dneh, tednih in mesecih. Nekateri datumi v načrtu so fiksni, drugi lahko zgolj okvirni. Tako se že z današnjim dnem, torej s 30. aprilom 2020 odpravlja splošna omejitev gibanja na občine, od ponedeljka dalje pa sledi postopen zagon številnih aktivnosti, ki jih bo mogoče opravljati ob upoštevanju navodil zdravstvene stroke.

Zborovanja in druge množične prireditve ter velika športna tekmovanja ne v Sloveniji ne drugod po Evropi zelo verjetno ne bodo možna vse do odkritja in splošne uporabe cepiva ali zdravila za COVID19. Ker pa epidemija še ni premagana, predsednik vlade prosi za odgovorno ravnanje tudi v prihodnjih dneh in tednih. Samo ob doslednem upoštevanju navodil zdravstvene stroke pri našem ravnanju in obnašanju bomo lahko število okužb zadržali na tako nizki ravni, da se bomo lahko izognili novim izbruhom epidemije in ponovnim omejitvam, je opozoril.

“Slovenija je trenutno med najuspešnejšimi državami v boju z epidemijo. Po vaši zaslugi. Zaradi hitre priprave obeh proti korona zakonskih paketov tudi med gospodarsko in socialno manj prizadetimi. Nadaljujmo po tej poti. Hvala in ostanite zdravi.”