Ostalo

Proizvodnja bioloških zdravil: Lek d.d., član skupine Sandoz, v Lendavi načrtuje predvidoma 400 milijonov evrov vredno naložbo

Lek farmacevtska družba d.d., članica skupine Sandoz, je z Vlado Republike Slovenije včeraj podpisala memorandum o soglasju (MoS) o načrtovani naložbi v visokotehnološki center za proizvodnjo podobnih bioloških zdravil v Lendavi. Gre za eno izmed najvišjih tujih neposrednih naložb v zgodovini Slovenije kot tudi največjo posamezno naložbo v Lekovi zgodovini. Ocenjena vrednost naložbe je predvidoma 400 milijonov evrov. Predvidenih je 300 novih delovnih mest, s poudarkom na delovnih mestih z visoko dodano vrednostjo.
Predsednik vlade dr. Robert Golob ob podpisu memoranduma izpostavlja: “Slovenija je danes politično stabilna, urejena ter vsestransko privlačna država. Naše gospodarsko okolje je odporno ter predvidljivo, imamo usposobljeno in visoko izobraženo delovno silo, odlično geostrateško lokacijo in razvito infrastrukturo. Odločitev, da vodilni svetovni proizvajalec podobnih bioloških zdravil za predvidoma 400 milijonov evrov vredno naložbo izbere Slovenijo, vse to dokazuje. Posebej me veseli, da gre za naložbo dolgoročnega strateškega vlagatelja, družbeno odgovornega in trajnostno naravnanega podjetja, ki je že danes eden izmed največjih in hkrati najuglednejših delodajalcev v Sloveniji. S takšnimi naložbami smo na dobri poti v visoko produktivno, konkurenčno in zeleno gospodarstvo.”

Predsednik uprave Sandoza Richard Saynor je ob tem poudaril: “Podobna biološka zdravila povečujejo dostop do najsodobnejših bioloških terapij bolnikom, ki jih najbolj potrebujejo. V Sandozu smo odločeni, da nadaljujemo svojo vodilno vlogo pri spodbujanju dostopnosti teh nujno potrebnih zdravil. Ta naložba v Lendavi poudarja naša prizadevanja, da smo v mednarodnem okolju vodilni trajnostni akter na področju podobnih bioloških zdravil – na farmacevtskem področju, ki naj bi v naslednjem desetletju na letni ravni dosegalo dvomestno rast.”

Predsednik uprave Leka in predsednik Sandoza Slovenija Robert Ljoljo je izpostavil: “Prepričan sem, da bo lokacija Lendava zelo uspešna tudi pri visokotehnološki biofarmacevtski proizvodnji velikih molekul. Pri tem bo imela vso podporo notranjega okolja, ki je naravnano v stalne izboljšave ter dosega najvišjo kakovost procesov in upravljanja trajnostnih vidikov. Veseli smo zaupanja Sandoza in podpore vlade. Za dobro sodelovanje se zahvaljujem našim ključnim deležnikom in odličnim partnerjem, lokalni skupnosti, raziskovalno-znanstvenim in izobraževalnim ustanovam, strokovnim ter panožnim organizacijam.”

Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han je ob tem dejal: “Načrtovana naložba Leka je pomembna ne samo za farmacevtsko industrijo, pač pa za celotno gospodarstvo. Naložba bo namreč okrepila razvoj Pomurja in imela pozitiven učinek na slovensko gospodarstvo s krepitvijo farmacevtske in z njo povezanih industrij ter logističnega sektorja. Tesno sodelovanje z znanstveno-raziskovalnimi institucijami, univerzo ter strokovnimi in poklicnimi šolami predstavlja priložnost za nadaljnjo krepitev znanosti in razvoja v Sloveniji. Nenazadnje pa je investicija tudi pozitivno sporočilo o Sloveniji z vidika privabljanja in skrbi za tuje neposredne investicije.”

Družba Lek d.d. bo z gradnjo predvidoma začela že letos, polno obratovanje proizvodnega centra z nizkimi okoljskimi vplivi pa je načrtovano ob koncu leta 2026.