Ostalo

Prihodnji teden v Lendavo prihaja predsednik vlade, prisostvoval bo položitvi temeljnega kamna za Lekovo investicijo

V začetku marca sta minister za gospodarstvo, turizem in šport Republike Slovenije Matjaž Han in predsednik uprave Leka in predsednik Sandoza Slovenija Robert Ljoljo, ob prisotnosti predsednika vlade dr. Roberta Goloba in predsednika uprave Sandoza Richarda Saynorja, podpisala memorandum o soglasju za izgradnjo visokotehnološkega centra za proizvodnjo podobnih bioloških zdravil na Lekovem zemljišču v Lendavi. Investicija se je pričela uresničevati, prihodnji teden bo ob prisotnosti predsednika vlade položen temeljni kamen.
“Začetek leta 2023 je v Leku zaznamovala napoved največje naložbe v zgodovini podjetja, visokotehnološkega centra za proizvodnjo podobnih bioloških zdravil v Lendavi. Ob koncu leta s ponosom napovedujemo prvi korak na poti uresničitve naše naložbe, ki je hkrati ena najvišjih v slovensko gospodarstvo doslej – položitev temeljnega kamna. Nov mejnik v Lekovi zgodovini klije v Pomurju, kjer se prepletajo kulture, znanje in prometni tokovi ter predstavlja pomemben prispevek za širši razvoj v regiji,” so včeraj sporočili iz Leka.

Naložba v visokotehnološki center za proizvodnjo podobnih bioloških zdravil je največja posamična investicija v Lekovi zgodovini in sodi tudi med najvišje v slovenskem gospodarstvu doslej. Lek in lendavska lokacija bosta z njo okrepila svoj položaj v Sandozu ter razširila obseg izdelkov z visoko dodano vrednostjo. S tem bosta prispevala tudi k uresničevanju evropske strategije za zdravila. Ta temelji na povečevanju konkurenčnosti, inovacij in trajnosti evropske farmacevtske industrije z razvojem in proizvodnjo visokokakovostnih, varnih, učinkovitih in okoljsko vzdržnih zdravil, ki so na razpolago in cenovno dostopna.

“Visokotehnološki proizvodni center v Lendavi bo Slovenijo umestil med ključne države na področju biofarmacevtike. Utrdil bo Sandozovo vodilno vlogo pri oskrbi bolnikov s podobnimi biološkimi zdravili in omogočil delovna mesta z visoko dodano vrednostjo. S svojo prisotnostjo na dogodku nas bodo počastili predsednik Vlade RS dr. Robert Golob, veleposlanica Švicarske federacije v Sloveniji Gabriele Schreier, minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, predsednik uprave Sandoza Richard Saynor in globalni vodja Sandozovih Tehničnih dejavnosti dr. Glenn A. Gerecke,” so še sporočili iz Leka.

Sandoz, ki je vodilni svetovni proizvajalec generičnih in podobnih bioloških zdravil, bo za biofarmacevtsko proizvodnjo v Lendavi namenil vsaj 400 milijonov evrov. Predvidevajo, da se bodo dela začela letos. Polno obratovanje proizvodnega centra z nizkimi okoljskimi vplivi je načrtovano ob koncu leta 2026. Predvidenih je 300 novih delovnih mest, med njimi so visoko strokovni kadri.