Ostalo

Prenova blagovnice: Sledi mnenje Zavoda za varstvo kulturne dediščine, trošenja denarja za potiskano folijo ne bo, zagotavlja Magyar

Prvotni načrt, da bo med prenovo blagovnice, katero je občina Lendava od zasebnega podjetja leta 2016 kupila za okrog 800 tisočakov moč videti končno stanje po prenovi in sicer s pomočjo potiskane gradbiščne folije nameščene na odre, ne bo izveden. Od naročila, ki je bilo objavljeno v času županovanja Antona Balažka, je sedanji župan odstopil. Aktivnosti za prenovo se sicer nadaljujejo.
Čeprav je občina Lendava odstopila od naročila, da bi zgradbo blagovnice odeli v na gradbene odre nameščeno potiskano folijo, s katero bi prikazali končno stanje, se s tem sicer aktivnosti za obnovo objekta ne ustavljajo. Tiskanje in nameščanje takšne folije okrog zgradbe so sicer mnogi razumeli kot nepotrebno trošenje denarja iz občinske denarnice, kot kaže, pa je takšnega mnenja tudi župan Magyar, ki je potegnil logično potezo ali z drugo besedo povedano: Ne trošimo, kjer ni potrebno.

16. januarja se je župan Magyar v mali sejni sobi Mestne hiše na zadnje sestal z dolgoletnim dekanom Fakultete za arhitekturo mag. Petrom Gabrijelčičem in sodelavci podjetja Arhitektura d.o.o. (katerega zakoniti zastopnik je med drugim tudi Peter Gabrijelčič), ki pripravljajo projektno dokumentacijo za obnovo objekta nekdanje blagovnice v starem mestnem jedru. Seveda bo mnenje moral pristaviti še Zavod za varstvo kulturne dediščine, saj mora ta podati kulturnovarstveno soglasje, da se lahko nadaljuje z aktivnostmi in pristopi k pridobivanju gradbenega dovoljenja.

Ko bo nared tudi mnenje Zavoda za varstvo kulturne dediščine, sledi kar nekaj dela s finančno konstrukcijo projekta. Obnova bo namreč konkreten finančni zalogaj, preveriti pa bo seveda tudi potrebno, ali takšen projekt ne bo vplival na poslovanje Občine, vključno s preverjanjem njegove izvedljivosti v nekem časovnem obdobju. Za obnovo bi, vključno s plačanim davkom na dodano vrednost, neuradno potrebovali med 6 in 7 milijoni evrov, kar pa pomeni, da bo brez razpisov prenovo težko speljati.