Ostalo

Prekmurec prejel Cankarjevo nagrado za najboljše izvirno literarno delo

V veliki dvorani Cankarjevega doma na Vrhniki smo se poklonili nominirancem za Cankarjevo nagrado 2024 ter razglasili dobitnika nagrade za najboljše izvirno delo preteklega leta v slovenskem jeziku, ki jo je prejel Denis Škofič za pesniško zbirko Tuskulum. Vse zbrane je v imenu Občine Vrhnika pozdravil podžupan občine Mirko Antolović. Slavnostni govornik je bil pisatelj in pesnik Dušan Šarotar. Kulturni program so sooblikovali Klavirski trio Rupnik, MePZ Ivana Cankarja Vrhnika, slavnostno prireditev pa je z vezno besedo povezal Matej Puc. Donatorica Cankarjeve nagrade je Občina Vrhnika.
Dobitnik Cankarjeve nagrade za najboljše delo v letu 2024 je Denis Škofič za pesniško zbirko Tuskulum. Avtor v »svoji tretji pesniški zbirki Tuskulum nadaljuje samosvoje pesniško potovanje, ki ni povezano z nobeno izmed osrednjih slovenskih pesniških šol. Tuskulum, ki pomeni zavetišče, je predvsem njegov lastni jezik, ki se razpira v različne govorne registre, spaja se z govorico ljudi, ki jih je srečal in jih srečuje na svoji življenjski poti, predvsem pa se v povezavi z naravo rodnega Prekmurja razpira mitološkim svetovom, legendam in bajkam. Te Škofič razgrajuje in predeluje v nove mite in nove metaforične možnosti.« Je v imenu strokovne komisije utemeljila dr. Mateja Pezdirc Bartol. Nagrajenec je prejel priznanje z utemeljitvijo in denarno nagrado v vrednosti 7000 evrov, ki jo je podelil Marko Golja, predsednik Upravnega odbora Cankarjeve nagrade.

Slavnostni govornik pesnik in pisatelj Dušan Šarotar je v nagovoru naslovil: »poezija se sprašuje o tem, kako je biti vesolje, kam gre človek. Zato je potrebna celoumna poezija, ki obnavlja in ubeseduje povedenje, ki je vpisano v vesoljni molk. Pošastna je misel, da na svetu ne bi bilo več poezije, bralci bi jo pogrešali bolj kot pesnik.«

Strokovna žirija za Cankarjevo nagrado, v sestavi dr. Alenka Koron (ZRC SAZU), dr. Mateja Pezdirc Bartol (Univerza v Ljubljani), Simona Semenič (UO CN), dr. Igor Divjak (Slovenski center PEN) in dr. Tomaž Toporišič (ZRC SAZU), je za leto 2024, izmed 45 knjig v ožji izbor uvrstila pet knjig oziroma avtorjev. Med nominiranimi so bili Aleš Šteger z esejistično zbirko Na mestu zapisano, Anja Mugerli z romanom Pričakovanja, Denis Škofič s pesniško zbirko Tuskulum, Mateja Gomboc z romanom Gorica in Pia Prezelj z romanom Težka voda. Z nominiranimi avtorji se je pogovarjala literarna zgodovinarka in teoretičarka dr. Alojzija Zupan Sosič.

Cankarjeva nagrada je poklon velikemu slovenskemu književniku in hkrati priznanje za najboljše izvirno literarno delo minulega leta v slovenskem jeziku, izdano v knjižni obliki v koledarskem letu, v katerem je objavljen javni poziv. Nagrajeno delo je lahko s katerega koli področja Cankarjevega ustvarjanja (pesniška zbirka, roman, drama, zbirka kratkih pripovedi ali esejev).

Nagrado so septembra 2019 ustanovili Slovenski center PEN, Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Univerza v Ljubljani in Znanstvenoraziskovalni center SAZU. V izvedbi in sodelovanju z Zavodom Ivana Cankarja Vrhnika, Cankarjevo knjižnico Vrhnika in Občino Vrhnika.