Ostalo

Predstavili letošnjo prireditev Pomurski galop, ki se bo odvijala 20. avgusta

20. avgusta se bo v Dolgi vasi odvijala priljubljena konjeniška prireditev Pomurski galop, ki med drugim ponuja pester dnevni program in ki je ob enem predtekmovanje Nacionalnega galopa v Budimpešti. Prireditev se bo odvila že šestič, prireditev pa so včeraj predstavili na tiskovni konferenci. Na slednji so sodelovali Ferenc Horváth, predsednik Sveta PMSNS, Jožef Biro, predsednik Društva ljubiteljev konjev, Teodor Varga, glavni organizator Pomurskega galopa, Mihael Šooš, direktor ZKMN Lendava in dr. Mihael Kasaš, direktor Občinske uprave Občine Lendava.
Ferenc Horváth, predsednik Sveta PMSNS: “Zelo sme vesel, da bomo tudi letos uspeli organizirati Pomurski galop. PMSNS je dejansko že od prve prireditve bila med največjimi, če ne celo največji pokrovitelj in prepričan sem, da bodo ljudje, ki delujejo na tem projektu, tudi letos pripravili zanimiv in pester program. Kot že veste, se bo prireditev letos vnovič odvila na drugi lokaciji, vračamo se v Dolgo vas, vendar tokrat želimo, da bi se omenjeno prizorišče ustalilo. Določene projekte iz različnih virov smo že pridobili in želimo, da se na tej lokaciji zgradi neka osnovna infrastruktura, ki bi konjenikom zagotavljala delovanje, pa ne zgolj v času prireditve temveč vsak dan. Zahvalil bi se vsem, ki sodelujejo pri organizaciji in podpori prireditve, tudi Občini Lendava in vse prisrčno vabim na prireditev, pa tudi v Budimpešto.”

Ferenc Horváth

Dr. Mihael Kasaš, direktor Občinske uprave Občine Lendava: “Za Občino Lendava predstavlja ta projekt eno veliko dodano vrednost za turistične namene oz. za prepoznavnost kraja, saj je ta projekt unikaten v celotnem Pomurju, če ne v celotni državi. Prireditev predstavlja velik povezovalni element predvsem s stališča povezovanja med generacijami, kajti tam kjer so živali, konji, povezovanja ne manjka. Želim se zahvaliti organizatorjem da so za organizacijo izbrali našo občino in želimo, da se to tudi v prihodnje izvaja tukaj. Upamo, da se bo kraj prireditve ustalil in da se bo razvijal po njihovih željah. Organizatorjem želim čim manj skrbi, lepo vreme in sodelovanja še v naprej.”

Dr. Mihael Kasaš

Jožef Biro, predsednik Društva ljubiteljev konjev: “Letos se bo prireditev odvila na lokaciji, kot je to bilo na drugi zaporedni prireditvi, v Dolgi vasi, ob nogometnem igrišču. Priprava proge je pri koncu, celotno zemljišče je bilo navoženo z zemljo, poteka ravnanje zemljine, proga pa je bila tudi že izmerjena oz. določena. Proga bo za trening uporabna prihodnji teden. Sredstva za pripravo proge smo pridobili iz različnih razpisov. Zahvaljujemo se našim podpornikom. Prireditev bo potekala 20. avgusta 2022 od 11.00 ure naprej, na katerem bodo potekale tudi kvalifikacije za nacionalni galop v Budimpešti in sicer prvi trije uvrščeni z narodnostne dirke (tekmovalec bo zastopal gostujočo občino).

Konji in tekmovalci bodo na prizorišče prišli 19. avgusta, v soboto zjutraj sledi veterinarski pregled konjev in žrebanje startnih pozicij. Proga na notranji liniji je dolga 500m, tekmovalna razdalja znaša 1.300m, ciljna ravnina je dolga 92m, zavoji so v 48-metrskem radiusu, podlaga je zemlja, start je v 10-metrski startni coni z letečim startom. Omenjena proga je od vseh dosedanjih najdaljša in najvarnejša. Sodnik na tekmovanju bo Zsolt Winkler, organizator predtekmovanj v Budimpešti. Konji morajo biti stari najmanj 5 let, izključeni pa so angleški polnokrvni konji in argentinski poniji. Prihodnje leto sledi novost in sicer bodo lahko tekmovali samo konji madžarskega porekla v madžarskem narodnostnem tekmovanju. 

Kvalifikacije se bodo pričele ob 11.30 uri, finale tekmovanja pa sledi ob 18.30 uri. Predvidoma bo tekmovalo 10 tekmovalcev v slovenski in 10 tekmovalcev v madžarski dirki. To pa seveda še ni dokončna številka, saj so prijave odprte še do10. avgusta. Vabljeni!”

Jožef Biro

Mihael Šooš, direktor ZKMN Lendava: “Na sami prireditvi bo sodelovalo veliko društev, kajti samo zavodi in ostale narodnostne organizacije ne bi bile dovolj za izvedbo in popolnitev tako velikega dogodka. Na pomoč bodo pristopila tudi vaška društva, program pa bo sledeč: Ob 11.00 se bo odvilo svečano odprtje prireditve ter mimohod tekmovalcev s predstavitvijo. Ob 11.30 sledijo kvalifikacijske dirke in po teh morajo tako konjeniki kakor konji na daljši počitek in med tem časom bo na sporedu različno dogajanje za vse obiskovalce. Ob 13.00 uri sledi konjeniška predstava, ob 14.00 uri sledi prikaz vožnje z dvojno vprego, za tem pa ob 15.00 uri sledi preskakovanje ovir z konji.

Ob 16.00 uri sledi nova konjeniška predstava s petimi konji, poskrbljeno pa bo tudi za vrtčevske otroke in osnovnošolce s pravljico z naslovom Obrabljeni plesni čeveljčki. Sledi mladinski pokal v izvedbi Pomurskega madžarskega mladinskega društva, kjer bodo iz raznih dvojezičnih območij tekmovali mladi. Ob 18.30 uri sledi finalna dirka in podelitev nagrad. S tem program seveda ne bo končan, saj ob 19.30 uri sledi še ena konjeniška predstava ter ob 20.30 uri zabava z glasbeno skupino D-dur. Pozabiti seveda ne smemo na razne rokodelske delavnice, otroško igrišče z igrali, vožnja s kočijo, jahanje ponijev, …”

Mihael Šooš

“Vsi, ki bodo se udeležili prireditve, bodo poleg vseh ponudnikov našli tudi prostor za mladinsko dogajanje. Celotna vrednost prireditve znaša okrog 60.000 evrov,” je na koncu dejal Teodor Varga, glavni organizator Pomurskega galopa.

Teodor Varga