Ostalo

Predsednik Republike Slovenije v Razkrižju

Svetovni dan maternega jezika, ki ga obeležujemo 21. februarja je spominski dan z namenom spodbujanja spoštovanja lastnega in hkrati drugih maternih jezikov po vsem svetu oziroma ohranjanja večjezičnosti ter jezikovne in kulturne raznolikosti. V Razkrižju so ga obeležili včeraj, tamkajšnje prireditve pa se je udeležil tudi predsednik Republike Slovenije.
V uvodu v tradicionalno prireditev ob obeleževanju mednarodnega dneva maternega jezika, je tamkajšnji župan Stanko Ivanušič v kratkem povzel pomen ohranjanja svojega maternega jezika in hkrati poudaril, da so se v krajih, ki danes tvorijo občino Razkrižje, v prizadevanjih za svoj jezik, naučili spoštovati tudi jezike drugih narodov in narodnosti, zlasti sosednjih. Predsedniku se je zahvalil, da je že drugič zaporedoma obiskal to obmejno občino in s tem pokazal, da se zaveda, kaj pomeni na stičišču dveh sosednjih narodov imeti narodnostno zavedne ljudi, ki kljub številnim težavam ljubijo svojo domovino, svoj materni jezik, svojo kulturo in vse kar izraža pripadnost svojemu narodu in se hkrati zavedajo pomena ohranjanja dobrih medsosedskih odnosov.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v svojem slavnostnem nagovoru najprej pohvalil prizadevanja v Občini Razkrižje pri obeleževanju tega dneva, povezanega s čaščenjem maternega jezika in poudaril, da je to ena od redkih občin, ki že več let tako slovesno obeležuje in časti ta dan povezan s spoštovanjem svojega in s tem tudi vseh drugih jezikov.

Pri orisu aktualnih odnosov med Slovenijo in Hrvaško pa je, ne glede na ne ravno dobre odnose med Ljubljano in Zagrebom zaradi nesoglasij glede arbitražne razsodbe, pozval župane in občinske svete na obeh straneh slovensko – hrvaške meje k sodelovanju in k ohranjanju dobrih medsebojnim odnosov. Hkrati je poudaril, da bo prišel čas, ko bosta državi odnose izboljšali in takrat rešili tudi vprašanje meje.

Program je s pomočjo učiteljev in učencev razkriške OŠ, sedanjih dijakov, domačinov, ki obiskujejo ljutomersko gimnazijo in nekaterih drugih skupin in posameznikov iz domačega kraja in okolice, skrbno pripravila učiteljica na razkriški OŠ, domačinka, Bojana Pergar Stolnik.

Prireditve so se udeležili tudi gostje iz druge strani meje.

Foto in tekst: FB Stanko Ivanušič