Sveže

Predsednik republike položil venec k spomeniku Jožefa Klekla v Črenšovcih

Pred osrednjo regijsko proslavo, ki je bila letos v Puconcih, je predsednik republike ob državnem prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom v Črenšovcih položil venec k spomeniku Jožefa Klekla st., duhovnika, politika in urednika, ki je deloval v Črenšovcih in med ljudmi spodbujal narodno zavest.
 Prisotne sta ob spomeniku pozdravila župan Občine Črenšovci Anton Törnar in poslanec Državnega zbora RS Jožef Horvat, ki je v svojem nagovoru predsedniku republike izrazil hvaležnost in priznanje, da je že v prvem letu svojega mandata sprejel odločitev, da na predvečer državnega praznika položi venec k spomeniku Jožefu Kleklu v znak spoštovanja do vseh ljudi, ki so omogočili združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Dogodek so pripravili člani Kulturno-turističnega društva Črenšovci in Prekmursko društvo generala Maistra Črenšovci.

Predsednik republike Borut Pahor se je nato, kot častni gost in govornik, v Puconcih udeležil osrednje slovesnosti ob državnem prazniku, kjer je zbrane pozdravil in vsem čestital ob jutrišnjem državnem prazniku. Slavnostni govornik na prireditvi je bil Marjan Farič, predsednik Prekmurskega društva generala Maistra Murska Sobota. Kulturni program pa so pripravili kulturniki iz Občin Puconci, Tišina in Cankova.

Dan odprtih vrat Urada predsednika Republike Slovenije

Ob državnem prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom je Urad predsednika Republike Slovenije, kot ob vseh državnih praznikih, pripravil dan odprtih vrat. Predsedniško palačo je na današnji dan obiskalo blizu 170 obiskovalcev, ki so si z zanimanjem ogledali protokolarne in delovne prostore predsednika republike.

Obiskovalce je uvodoma nagovoril predsednik republike Borut Pahor in vsem državljankam in državljanom doma in po svetu čestital ob državnem prazniku z željo, da bi vsi imeli prihodnost, kot si jo zaslužimo. Izrazil je veselje, da so si obiskovalci vzeli čas in ter s svojo prisotnostjo v Predsedniški palači počastili današnji praznik. Predsednik Pahor je poudaril, da smo v petindvajsetih letih samostojnosti Republike Slovenije in njenega diplomatskega priznanja ustvarili možnosti, da lahko kot modri, odločni in strpni gospodarji vodimo domovino, v kateri bodo mladi imeli zagotovljeno varno, lepo in uspešno prihodnost. Ker na današnji praznik praznujemo določitev teritorija z Madžarsko, je v luči odločitve arbitražnega sodišča predsednik Pahor dejal, da smo lahko veseli določitve meje s Hrvaško, saj je za vodenje države in varnost njenih ljudi določitev meja s sosednjimi državami ključnega pomena, ko gre za zaščito suverenosti.