Ostalo

Evropsko prvenstvo v letenju z ultralahkimi plovili se je odvijalo tudi v Mostju pri Lendavi

V Nagykanizsi na Madžarskem v času od 9. do 19.8.2017 poteka 14. evropsko prvenstvo v letenju z ultralahkimi plovili. Trenutno sodeluje še 44 posadk iz 10 držav, slovenskih tekmovalcev tokrat žal ni na startni listi. Nevihta z močnim vetrom, ki je prejšnji teden prizadela Pomurje, je terjala svoj davek tudi na tamkajšnjem letališču. Poškodovanih je bilo ogromno plovil, nekatera izmed njimi so bila tudi popolnoma uničena, kar je preprečilo nadaljnje tekmovanje kar nekaj posadkam.
Tekmovanje se odvija v različnih disciplinah, navigaciji in točnosti letenja, časovni točnosti, iskanju markerjev in slik iz zraka, natančnemu pristajanju, ter tudi porabi goriva in hitrosti letenja. Sodelujejo motorni zmaji, ultralahka letala in žirokopterji, vse kategorije pa se ločijo še na enosede in dvosede. V sredo 16.8.2017 je bila na sporedu kombinirana disciplina navigacije in točnosti pristajanja, katera je bila prav posebna. Prvič v zgodovini takšnih tekmovanj, je letenje potekalo v eni nalogi po različnih državah. Naloga se je začela na Madžarskem, nadaljevala v Slovenijo in Hrvaško, ter zaključila spet na matičnem letališču Nagykanizsa na Madžarskem.

Lendavski aeroklub Mavrica, ki domuje na vzletišču Mostje, je bil tokrat soorganizator omenjene naloge. Člani kluba dolga leta prijateljujejo s člani kluba organizatorja EP. Pred leti sta kluba že sodelovala pri mednarodnem projektu “Mura Rally”, ki je povezoval Slovenijo, Madžarsko in Hrvaško pri čezmejnem tekmovalnem letenju. Gonilna sila, ustanovitelj in dolgoletni predsednik kluba, Mirko Lebar, je izkoristil dobre odnose in uspel pripeljati Evropsko prvenstvo z eno disciplino tudi v Slovenijo.

Popolno zaupanje in prijateljstvo med vodjo evropskega prvenstva Ferincejem in Lebarjem je narekovalo, da se izvede na vzletišču Mostje natančnost pristajanja (Touch&Go). V praksi to pomeni natančnost pristajanja ob pomoči motorja v 6 metrsko območje na stezi (deck), ki je razdeljen na 4 enako dolge dele dolžine 1,5m. Ultralahko plovilo mora pristati v enega od omenjenih pasov, najvišje točkovan je prvi pas in nato takoj vzleteti in nadaljevati z navigacijo.

Organizacija naloge je bila popolna in vsa plovila so nalogo uspešno opravila, Lebar pa je zaupanje opravičil in si zaslužil pohvale organizatorja in tudi mednarodne žirije, ki nad tekmovanjem bdi in je bila v Mostju tudi prisotna.