Ostalo

Predsednica republike sprejela udeležence projekta Mirno morje, v katerem sodeluje tudi DOŠ II Lendava

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je v Predsedniški palači sprejela otroke in mladostnike, udeležence projekta “Mirno morje”. Ob tem je izpostavila pomen vrednot, ki jih projekt zastopa – strpnost, sodelovanje in razumevanje.




Projekt “Mirno morje” je socialno-pedagoški projekt, namenjen otrokom in mladostnikom iz socialno ogroženih okolij ter ustanov za otroke z različnimi težavami. Projekt, ki bo naslednje leto praznoval že 30. rojstni dan, temelji na vrednotah miru, strpnosti, sodelovanja in razumevanja. Udeleženci projekta “Mirno morje” bodo na svoji plovbi lahko odložili šolske in vsakodnevne skrbi ter se prepustili druženju in sodelovanju, ki ju ponujajo morje, jadrnica in posadka. “Na jadrnici ni veliko prostora, zato sta potrebna sodelovanje in medsebojna pomoč,” je poudarila predsednica Pirc Musar.

V projektu sodeluje tudi DOŠ II Lendava

Udeleženci projekta so tudi učenci DOŠ II Lendava. Ta vsako leto poteka v okviru Humanitarnega socialnega zavoda Mirno Morje Slovenija. “Za naše učence je bila to edinstvena izkušnja, saj jim je življenje na jadrnici omogočilo intenzivno socialno učenje ter nudilo možnost za pridobitev za življenje pomembnih izkušenj ter znanj. Na DOŠ II Lendava se trudimo našim učencem nuditi čim bolj vsestranske praktične izkušnje. Razna okolja in razne situacije uporabimo, da bi jih učili in vzgajali za življenje” so zapisali pri DOŠ II Lendava.

Pri DOŠ II Lendava med drugim še poudarjajo, da takšen način preživljanja časa nudi mlade prevzemanja odgovornosti zase in za druge, timskega delovanja, socialnih veščin, reševanja konfliktov na ustrezen način, obvladanja strahu/skrbi in izražanja zdrave tekmovalnosti.

Projekt začet leta 1994

Iz osnovne zamisli, ki sega v leto 1994, ko so želeli povezati otroke z vojnih območij Zahodnega Balkana, se je projekt razvil v Floto miru. Letos bo v Floti miru plulo 80 jadrnic z okoli 900 udeleženci, med njimi tudi 15 slovenskih jadrnic s skoraj 100 udeleženci. Predsednica republike je udeležencem zaželela veliko sonca, smeha, veselja, toplo morje in ravno prav vetra ter dodala, da bo ob slovesu od novih prijateljev zagotovo stekla tudi kakšna solza.