Ostalo

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar obiskala Goričko

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je v četrtek preživela na Goričkem. Dopoldan je obiskala sedež Krajinskega parka Goričko in si ogledala grad Grad, zatem pa se je srečala z županjami in župani občin, katerih ozemlja so del krajinskega parka. Obiskala je tudi Občino Tišina, obisk pa je sklenila v Petanjcih, kjer je bila slavnostna govornica na tradicionalni prireditvi Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija.
Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je dopoldan tega dne obiskala grad Grad, najobsežnejši grajski kompleks na Slovenskem, kjer je danes sedež Krajinskega parka Goričko in Informacijskega centra krajinskega parka treh dežel. Predsednica republike si je v spremstvu direktorice Stanislave Dešnik, zaposlenih in županje Občine Grad Cvetke Ficko ogledala grajske prostore in stalno zbirko ter se podrobneje seznanila s kulturno dediščino širšega območja Goričkega in pomembnim poslanstvom njenega ohranjanja za prihodnje generacije.

Ob tej priložnosti se je srečala tudi z županjo in župani občin, katerih območja so del Krajinskega parka Goričko. Predsednica republike se jim je zahvalila za prijazen in topel sprejem. “Krajinski park Goričko je velik dragulj, ki si ga vaše občine delijo,” je dejala predsednica Pirc Musar in direktorici Javnega zavoda Krajinski park Goričko Stanislavi Dešnik čestitala ob 20-letnici delovanja. Poudarila je, da so tovrstni parki pomembni za varovanje okolja, kar je bila osrednja tema pogovora predsednica republike z županjo in župani območja. “Kot predsednica republike si želim, da bi se v času mojega mandata čim več ljudi začelo zavedati, kako zelo smo odvisni od narave in drug od drugega,” je županji in županom sporočila predsednica Pirc Musar.

Sogovorniki so poleg tega odprli teme enakosti spolov in demografskih izzivov, dostopa do zdravstvenih storitev in ključne infrastrukture, kmetijstva v odnosu do varovanja okolja in vode, pa tudi odgovornosti, ki ju ima vsak od nas pri teh temah. V izjavi za javnost po srečanju je predsednica republike poudarila, da je več pozornosti treba nameniti malim in srednje velikim kmetom, ki bodo po njenih besedah ohranjali biodiverziteto. “Zaradi podnebnih sprememb moramo vsi skupaj začeti razmišljati drugače,” je dejala in dodala, da razume tudi nezadovoljstvo slovenskih kmetov nad dodatnimi omejitvami kmetovanja na območju Nature 2000, saj slovenske kmete postavlja v neenak položaj z drugimi evropskimi kmeti.

Srečanja so se udeležili Cvetka Ficko (županja Občine Grad), Danilo Kacijan (župan Občine Cankova), Marjan Kardinar (župan Občine Dobrovnik), Denis Tamaško (župan Občine Hodoš), mag. Darko Horvat (župan Občine Kobilje), Slavko Krpič (podžupan Občine Kuzma), Uroš Kamenšek (župan Občine Puconci), Rihard Peurača (župan Občine Rogašovci) in Iztok Fartek (župan Občine Šalovci).

Nato je predsednica Pirc Musar obiskala Občino Tišina, kjer se je srečala z županom Francem Horvatom, nekaterimi občinskimi svetnicami in svetniki, tudi z romskim, ter vodstvom Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija. Župan Horvat je predsednici republike podrobno predstavil razmere v občini, teme pogovora pa so bile tudi varovanje okolja in ohranjanje biodiverzitete ter vloga lokalnih skupnosti pri tem ter sožitje z romsko skupnostjo.

Popoldan je bila predsednica republike častna gostja in slavnostna govornica na tradicionalni prireditvi Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija z naslovom “Naši zakladi – Naj mir nosi tvoje ime”, ki jo fundacija pripravlja v počastitev spomina na dan zmage, 9. maj. Temi letošnje prireditve sta bili mladi v času družbenih omrežij in kultura miru, ki ji je OZN posvetil letošnje leto.

Predsednica republike je čestitala predstavnikom Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija in prostovoljcem za uspešno izpolnjevanje poslanstva ustanove ter izrazila občudovanje nad bogato razvejanostjo kulturnih, znanstvenih, strokovnih in izobraževalnih vsebin, ki jo bogati tudi aktivno sodelovanje z zamejstvom.

V slavnostnem govoru je poudarila pomen miru, sožitja med narodi, mirnega reševanja sporov, spoštovanja človekovih pravic in človekovega dostojanstva ter vladavine prava za napredek družbe in njeno soočanje z izzivi prihodnosti. “Spomin na pomembne dogodke iz slovenske zgodovine je treba ohranjati in negovati, ob tem pa želim jasno in glasno obsoditi poskuse revidiranja slovenske zgodovine ter zlorabo teh tem v politične namene,” je dejala predsednica Pirc Musar in dodala, “zato moramo mlade ozaveščati o pomenu prehojene poti, ki je vodila v samostojnost naše države in jim hkrati položiti na srce, da je mogoče probleme reševati drugače, ne le z oboroženimi spopadi.” Dejala je, da bolj, ko bomo ljudje odprti – za druge, za obče človeške vrednote, za prihodnost – bolj se bomo znali soočati z izzivi prihodnosti.

Po prireditvi je predsednica republike na povabilo ustanove posadila drevo v Vrt spominov in tovarištva, ki je simbol fundacije in je kot posebni spominski park zaščiten kulturni spomenik. Poslanstvo Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija je namreč ohranjanje naravne in kulturne dediščine, razvoj in utrjevanje sožitja med narodi, še posebej s sosednjih regionalnih območij, s ciljem podpiranja znanstveno-raziskovalnega dela predvsem s področij zgodovine, narodopisja, biologije, geografije, arheologije, ekologije in drugih s ciljem spodbujanja aktivnosti s področja varstva okolja. To je bil drugi obisk predsednice Pirc Musar v vrtu – prvič ga je obiskala lani poleti, pred kampanjo za predsedniške volitve.

FOTO: JZ Krajinski park Goričko
Vir: predsednica-slo.si