Pred nami je teden s temperaturami do 15 stopinj Celzija

Februar v povprečju velja za najbolj bel mesec v letu, a so ga letos zaznamovale visoke temperature, precej neprimerne za ta čas. Minuli teden smo resnično lahko uživali v soncu, v soboto je nad našimi kraji prevladoval veter, a lepo vreme s temperaturami do 15 stopinj Celzija se nadaljuje tudi v prvem tednu marca.
“Tako po ohladitvi, ki smo jo imeli pred dvema tednoma, ko so tudi popoldanske temperature marsikje vztrajale globoko pod ničlo, smo v minulem tednu beležili že povsem majske, ponekod celo junijske temperature. Zaradi zelo toplega vremena se je prej kot običajno začela prebujati tudi narava, še več kot cvetnega prahu pa je v minulih dneh v zraku bilo puščavskega peska, ki se je k nam razširil iznad največje puščave na svetu Sahare,” so zapisali na Facebookovi strani Vreme 24/7. Lepo vreme se nadaljuje tudi v marec, saj bodo se temperature gibale do okrog 15 stopinj Celzija.

Danes smo se prebudili v sveže jutro, namerili smo -2 stopinji Celzija, med -2 in 0 stopinjami Celzija pa bodo tudi vsi prihajajoči dnevi, razen petka in sobote, ko bo jutranja temperatura dve stopinji Celzija nad ničlo. V torek in sredo bo pretežno jasno. V četrtek in petek bo anticiklon nad osrednjo in jugovzhodno Evropo postopno slabel. V soboto nas bo prešla hladna fronta, pričakujemo lahko nekaj dežnih kapelj v noči na soboto. V nadaljevanju kaže na povečini suho vreme z več oblačnosti in dnevnimi temperaturami med 5 in 10 °C.

Nad osrednjo Evropo ter Balkanom je območje visokega zračnega tlaka. V višinah priteka nad naše kraje s severovzhodnimi vetrovi spet nekoliko toplejši in suh zrak. Nad osrednjo Evropo ter Balkanom je območje visokega zračnega tlaka. V višinah priteka nad naše kraje s severovzhodnimi vetrovi spet nekoliko toplejši in suh zrak. Danes bo vpliv vremena na počutje in razpoloženje ljudi ugoden in spodbuden. UV indeks doseže sredi dneva ob jasnem vremenu po nižinah vrednost med 2 in 3, v gorah pa med 3 in 4.

V nižinah smo v obdobju glavne sezone leske in jelše. Najzgodnejši grmi leske so že odcveteli, obremenitev bo do srednje visoka, z jelšo visoka.  Sezona se je razvila tudi višje v hribovitih predelih. Pojavljajo se nizke do srednje visoke obremenitve cipresovk in tisovk ter posamezna zrna nizko alergenega topola in srebrnega javorja, sajenega v parkih. Na merilni postaji v Lendavi in Izoli so zabeležili prva zrna jesena.