Ostalo

Pred nami je izrazita sprememba vremena, začela bi se lahko celo kurilna sezona

Letošnje toplo in sončno vreme se bo v prihajajočih dneh tudi dejansko poslovilo. Pred nami je izrazit padec temperatur, zgodnje jutranje temperature pa se bodo, po prvih izračunih, najverjetneje približale ledišču. V zadnjih dneh so meteorološki izračuni okrog izrazite spremembe vse bolj enotni in kot kaže, bomo letna oblačila v omare pospravili že v nedeljo.
V minulih dneh so meteorologi z rezervo napovedovali, da nad naše kraje prihaja izrazita vremenska sprememba, tokrat pa so napovedi dobile tudi potrditev. Fronta bo naše kraje pospešeno dosegla v noči iz nedelje na ponedeljek, v torek in v nadaljevanju prihodnjega tedna pa bodo prvič v letošnji jeseni jutranje temperature precej nizke. Po večini bodo znašale malenkost nad ničlo, v visokogorju ter dolinah pa bodo, kot kaže, tudi negativne. Tam je moč pričakovati celo prve snežinke.

Nad naše kraje se bo dolina hladnega zraka pomaknila iz severa. Ob ohladitvi meteorološki modeli zaenkrat nakazujejo tudi formiranje ciklonskega območja nad severnim Jadranom, kar bo našim krajem prineslo tudi nekaj več padavin. Nad severno Evropo je globoko ciklonsko območje, nad južno Evropo in nad Sredozemljem pa vztraja območje visokega zračnega tlaka. V tem trenutku iz zahoda v višinah k nam še priteka topel in suh zrak.

Alergiki, sezona pojavljanja alergenih vrst rastlin se zaključuje

V preteklem tednu smo na merilnih postajah zabeležili epizode srednje visoke obremenitve s cvetnim prahom ambrozije in pelina. Izstopa predvsem obremenitev s pelinom, v povprečju so v tem obdobju v zraku le posamezna zrna. Poleg cvetnega prahu so bile istočasno v zraku tudi velike količine spor gliv in mineralnih delcev. Sezona ambrozije je v zaključni fazi, v panonskem svetu pričakujemo v suhem vremenu nizko obremenitev, drugod bodo lahko v zraku le posamezna zrna.

Sezona pojavljanja drugih alergenih vrst rastlin je za letos zaključena. Cveti bršljan, cvetni prah bodo sproščale tudi cedre. Obe vrsti nista prepoznani kot inhalatorni alergen. Cedre so sajene v parkih, v polnem cvetenju sproščajo velike količine cvetnega prahu, površine v bližini dreves se obarvajo rumeno. V lepem vremenu se spore plesni še vedno pojavljajo v zraku. Dobro je vedeti: Jutranja megla ovira širjenje cvetnega prahu z rastline v zračne mase. V vodne kapljice megle in padavin so lahko ujeta zrna cvetnega prahu in spor plesni.