Ostalo

Prazniki: Previdno in strpno v prometu in bodite pozorni na lastnino

Promet bo zgoščen proti turističnim krajem in v obratni smeri ter na avtocestah. Zato policija apelira na prilagojeno hitrost vožnje, ustrezno varnostno razdaljo, pravilno vožnjo po smernem vozišču, uporabo varnostnega pasu, ničelno stopnjo alkohola ter na umirjeno in strpno vožnjo. V zastoju naj ostane prostor za reševalni pas! Pazite tudi na pešce, kolesarje, mopediste in motoriste!

 

Med prazniki je promet običajno veliko gostejši, več je tudi prometnih nesreč, zato bodite previdni. V smeri proti večjim turističnim krajem in Hrvaški pričakujemo prometne zastoje, predvsem na začetku in ob koncu praznikov. Do zastojev lahko pride tudi ob morebitnih prometnih nesrečah in na cestah, kjer potekajo obnovitvena dela. Voznikom zato svetujemo, naj ostanejo strpni in se zastojem ne poskušajo izogniti s kršenjem prometnih predpisov.

Policija opozarja tudi na omejitve tovornega prometa. Omejitev tovornih vozil in skupin vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 t, velja ob nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih od 8. do 21. ure. Policisti bodo nadzirali upoštevanje Odredbe o omejitvi prometa na cestah v Republiki Sloveniji. Informacije glede omejitve tovornega prometa so dostopne tudi na straneh Prometno-informacijskega centra.

Uporabite manj obremenjene mejne prehode

Ne le zaradi praznikov, dodatno lahko do daljših kolon in čakalnih dob na mejnih prehodih na zunanji schengenski meji pride tudi zaradi novega režima preverjanja potnikov, ki so ga uvedli 7. aprila. Največ potnikov in vozil v obeh smereh pričakujemo na naslednjih mejnih prehodih za mednarodni promet: Gruškovje, Obrežje, Metlika, Petrina, Jelšane, Starod, Sočerga, Dragonja in mejnem prehodu oz. kontrolni točki Sečovlje. Potnikom zato policija svetuje, da uporabljate manj obremenjene mejne prehode.

Preden greste od doma, se zavarujte pred vlomi. Vlomilci niso na dopustu!

Izvajajte samozaščitne ukrepe, zaklepajte vrata, zapirajte okna, pospravite vredne stvari iz vidnih mest, dogovorite se s sosedi, naj med vašo odsotnostjo popazijo na stanovanje ali hišo, ne puščajte sporočil o odsotnosti, posebej skrbno pa hranite morebitno gotovino in zlatnino, kar je najpogosteje tarča tatov. Še več varnosti pa si lahko zagotovite s kombinacijo samozaščitnih ukrepov in tehničnimi varnostnimi elementi. Pozornosti naj bodo deležna tudi vozila!

Avtocestna kriminaliteta

Na območju avtoceste bodite pozorni na morebitno poškodovanje pnevmatik, kar je ena od značilnih okoliščin pri izvrševanju tatvin na avtocestah. V letošnjem letu so ti primeri sicer redki, gre pa za situacijo, ko storilci na počivališču ali na bencinski črpalki preluknjajo pnevmatiko na vozilu oškodovanca in se kasneje, ko se oškodovanci nekaj kilometrov naprej na avtocesti ustavijo zaradi izpraznjene pnevmatike, pripeljejo za njimi in jim ponudijo pomoč, medtem pa izvršijo tatvino. Med postanki na avtocestnih počivališčih zato bodite pozorni na svoje vozilo in predmete v njem in se izogibajte »mamljivim ponudbam« predvsem tujcev, ki bi morebiti prodajali stvari sumljive kvalitete in izvora.