Ostalo

Pozor! S toplimi dnevi bo na cestah tudi več motoristov

S toplejšim vremenom je na cestah vse več motornih koles. Policisti opozarjajo na potrebne priprave, ki jih motoristi pred sezono ne smejo izpustiti. Vsekakor je potrebno, da se preveri aktivna in pasivna varnost motorja in motorista.
Voznikom motornih koles policija svetuje, da se v novo sezono zapeljejo previdno in vidno. Prve vožnje naj bodo individualne in ne skupinske. Potrebno je paziti na posledice zime, ki so ostale na cestiščih, predvsem na luknje in razpoke v asfaltu ter na pesek, ki se še vedno pojavlja na in ob robovih cestišč. Potrebno se je zavedati, da na hladnem asfaltu pnevmatike še nimajo tako dobrega oprijema kot na vročem poletnem asfaltu, zato je potrebno v prvih kilometrih pnevmatike primerno ogreti, hitrost vožnje pa prilagoditi razmeram na cesti.

V obdobju od leta 2009 naprej, so bili na območju Pomurja motoristi udeleženi v več kot 208 prometnih nesrečah. Zaskrbljujoč je podatek, da so vozniki motornih koles od več kot 208 prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi, več kot 120 teh povzročili.

Vozniki vseh ostalih vozil pri svoji vožnji upoštevajte motoriste, ki so v prometu bolj ogroženi. Vseskozi spremljajte dogajanje na cesti, tudi za vozilom v vzvratnih ogledalih, pred odločitvijo o prehitevanju vozil se prepričajte, če ni vzporedno z vami že hitrejši motorist. Vključevanje iz stranske na glavno cesto opravite previdno, bodite pozorni na motoriste.

Pri zagotavljanju varnosti voznikov motornih koles in koles z motorjem pa imajo veliko vlogo tudi starši. Otrokom dovolite voziti motorno kolo le takrat, ko le-ti imajo veljavno vozniško dovoljenje ustrezne kategorije. Starši poskrbite, da bodo otroci vozili le tehnično brezhibno vozilo in uporabljali ustrezno zaščitno opremo.