Ostalo

Poostrene aktivnostih nad uporabo mobilnih telefonov med vožnjo v Pomurju: Ugotovljenih 57 kršitev

Med enotedensko nacionalno preventivno akcijo, v kateri sta Agencija za varnost prometa in Policija ozaveščali o nevarnosti rabe mobilnih telefonov v prometu, so policisti po državi ugotovili 1.415 kršitev. To je bila prva letošnja nacionalna preventivna akcija, ki jo bosta Agencija in Policija ponovili med 9. in 15. oktobrom 2023.
Na območju Pomurja 57 kršitev

“V tem času smo pomurski policisti poostreno preverjali, ali med vožnjo telefonirate oz. uporabljate druge naprave, in ugotovili 57 kršitev. Uporaba mobilnih telefonov je nevarna. Zmanjšuje zbranost voznika, s tem pa povečuje možnost nastanka prometnih nesreč. Za uporabo mobilnega telefona med vožnjo je za voznike motornih vozil predpisana kazen 250 evrov ter 3 kazenske točke. Za udeležence v prometu, ki ne potrebujejo vozniškega dovoljenja (kolesa, e-skiroji in ostala lahka motorna vozila) pa kazen za uporabo mobitelov, slušalk in drugih naprav med vožnjo znaša 120 evrov,” so sporočili iz PU Murska Sobota.

Sporočilo akcije voznikom, ki naj velja tudi po njenem zaključku, je, naj pri udeležbi v prometu ne uporabljajo mobilnega telefona, ampak naj se varno ustavijo na primernem mestu in opravijo telefonski klic ali pošljejo SMS sporočilo, so še zapisali pri Policiji.

Izreki 46 opozoril

Od skupno 1.415 kršitev po državi so policisti v 46 primerih izrekli opozorilo. Pozornost policije je bila usmerjena v sočasno uporabo telefona pri udeležbi v prometu, pri čemer so bili pozorni tako na prekrške voznikov kot tudi drugih prometnih udeležencev. Mobilni telefoni so namreč nevarni tudi v rokah kolesarjev, voznikov e-skirojev in pešcev, ki s tem ogrožajo lastno varnost in varnost drugih. Pravočasnost in ustreznost reakcij pešcev je lahko ob uporabi mobilnih telefonov in pregledovanju družbenih omrežij zmanjšana tudi do 60 odstotkov.