Ostalo

Pomurski policisti v jesenskem času beležijo povečano število vlomov

Policisti in kriminalisti Policijske uprave M. Sobota v jesenskem času pogosto beležijo povečanje števila vlomov v stanovanjske hiše iz katerih vlomilci odtujijo denar, bančne kartice, nakit ter tehnične predmete (npr. prenosne in tablične računalnike,…). Prav tako opažajo, da storilci izvršujejo tudi tatvine pri katerih izkoriščajo nepazljivost oškodovancev in jim pod različno pretvezo (npr. prodajo posode, oblačil, odej, nožev, itd.) odtujijo denar in druge vrednejše predmete.

“Posebno »vabljiva« za vlomilce so odprta ali odklenjena vrata in priprta ali »kipana« okna. Zato pred vsakršnim odhodom od doma poskrbite, da bodo vsa vrata in okna zaklenjena in zaprta. Tudi, ko opravljate dela okrog hiše, zaklenite vrata in ključev ne puščajte na vidnih mestih. Ljudi opozarjamo, da poskrbijo za varnost svojih objektov in za varnost svojega premoženje tako, da spremljajo dogajanje, saj si storilci pogosto predhodno ogledajo objekte in okolico. Vsekakor pa neznancem ne razkazujte svojega premoženja,” poroča Suzana Rauš, tiskovna predstavnica PU Murska Sobota.

Prav tako si naredite spisovni seznam vašega nakita in ga po možnosti tudi fotografirajte, ob bančnih karticah ne hranite PIN številk, doma pa ne hranite večje količine denarja, itd. Vse občane, ki skrbijo za nenaseljene hiše in hiše zdomcev pa pozivajo, da čez dan dvignejo okenske rulete ter odnesejo pošto, s tem bodo poskrbeli, da hiša že na prvi izgled ne bo dajala videza, da v njej nihče ne živi.

Pomembna je vaša varnost

Če ob prihodu domov opazite sledi vloma, ne vstopajte, kajti storilec se lahko še vedno zadržuje v objektu. Ob morebitnem soočenju s storilcem se ne izpostavljajte, zlasti, če je fizično močnejši, oborožen ali jih je več. Pomembnejša naj bo vaša lastna varnost!

V primeru vloma, lahko tudi sami pomagate k uspešni izsleditvi storilca oz. storilcev, predvsem, če takoj pokličete policijo na tel. št. 113 ali anonimno številko policije 080 1200. Dobro si zapomnite ali zapišete osebni opis oseb, registrsko številko, barvo, znamko in tip vozila, ter smer odhoda oz. pobega. “Do prihoda policije ničesar ne premikajte in pospravljajte, da ne boste uničili koristnih sledi, ki bi lahko pripomogle k odkritju storilca,” še sporočajo iz PU Murska Sobota